20 februarie 2024, 11:53

4 din 5 pacienți europeni cu cancer de sân eligibili pentru testarea genomică nu sunt informați cu privire la disponibilitatea acesteia

Cancer Patients Europe a publicat recent rezultatele primului sondaj la nivel european – myC – asupra disponibilității testării genomice din perspectiva pacienților cu cancer de sân. 4 din 5 pacienți cu cancer de sân eligibili pentru testarea genomică nu sunt sau au fost informați despre disponibilitatea acestei testări. Mai mult, 63% dintre respondenți au declarat că nu au auzit despre testarea genomică în cancer vreodată, scrie raportuldegarda.ro.

Sondajul a fost completat de un total de 1.383 de respondenți din cinci țări (Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie) pe o perioadă de șase săptămâni în septembrie/octombrie 2022. 83% dintre respondenți au avut cancer de sân, iar 50% dintre ei erau eligibili pentru testarea genomică.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de neoplasm diagnosticat, determinând 1 din 8 cazuri de cancer la nivel mondial.

În România, cancerul de sân are cea mai mare incidență dintre neoplasmele care afectează femeile, iar ratele de mortalitate sunt peste media UE.

Totuși, în ultimii 20 de ani, mortalitatea determinată de acest tip de cancer este în scădere ca rezultat al programelor de screening, diagnosticului de precizie și noilor opțiuni terapeutice, atât în stadiul localizat cât și în cancerul de sân metastatic.

Mai multe, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol