11 iunie 2022, 7:34

4% din PIB mondial sunt puse în pericol de schimbările climatice

Modificările climatice ar putea duce la pierderea a 4% din produsul economic până în 2050 şi afecta numeroase părţi mai sărace ale lumii în mod disproporţionat, a estimat un studiu realizat în 135 de ţări, relatează Reuters.

Firma de rating S&P Global, care acordă ţărilor scoruri de credit în funcţie de sănătatea economiilor lor, a publicat marţi un raport care studiază impactul probabil al creşterii nivelului mării şi al unor valuri de căldură, secete şi furtuni mai regulate.

Într-un scenariu în care guvernele sunt în mare parte reticente faţă de schimbarea majoră a politicilor vizând schimbările climatice – cunoscut ca „RCP 4,5” – ţările cu venituri mici şi mijlocii riscă să sufere pierderi de 3,6 ori mai mari decât ţările bogate.

Expunerea Bangladeshului, Indiei, Pakistanului şi Sri Lankăi la incendii de vegetaţie, inundaţii, furtuni majore şi penuria de apă ar însemna că pentru sudul Asiei 10%-18% din PIB ar fi în pericol, aproximativ triplu faţă de America de Nord şi de zece ori mai mare decât Europa, care este regiunea cel mai puţin afectată, transmite Reuters.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol