29 martie 2024, 15:52

4 mituri despre ochelarii de vedere

Vă aduceți aminte? Încă din copilărie ni se spunea: „Mănâncă mai mulți morcovi, „Nu te așeza aproape de televizor – îți vei înrăutăți vederea” – fraze persistente despre vedere care sunt parțial adevărate.

Totuși, de-a lungul timpului s-au creat anumite mituri despre vedere și ochelari de vedere.

Adevărat? Fals? Parțial adevărat? Iată câteva dintre ele.

Mitul numărul 1

„Nu te uita mult la televizor și nici nu citi cu o lanternă – îți vei deteriora vederea”.

Dacă vorbim despre pericolele unui televizor, telefon sau computer, atunci televizorul din această listă este cel mai puțîn dăunător. Într-adevăr, gadgeturile afectează vederea (îndeosebi telefonul).

În ceea ce privește cititul cu lanternă, adică în întuneric, există un adevăr și aici. O iluminare deficitară este un factor enervant care determină ochii să se tensioneze inutil, să se strice vederea și respectiv să ai nevoie de o pereche de ochelari de vedere.

Mitul numărul 2

 „Dacă există o miopie sau hipermetropie, doar operația o poate remedia”.

Acest mit nu este adevărat. Cu ajutorul ochelarilor aleși corect la o optică medicală vei putea să îți refaci vederea sau în cel mai rău caz, să o menții sub control.

Dar dacă o persoană categoric nu vrea să poarte ochelari, atunci singură modalitate de a corecta miopia și hipermetropia este operația.

Mitul numărul 3

„Fă exerciții pentru ochi, mănâncă morcovi și afine și vei vedea mai bine”.

În ceea ce privește vitaminele, desigur, nu îți poți recupera vederea după ce le-ai consumat. Toate aceste preparate cu afine și alte vitamine sunt bune pentru întărirea generală și au, de asemenea, un efect indirect asupra vederii, însă nu te ajută să vezi mai bine dacă deja ai probleme cu vederea.

Mitul numărul 4

„Dacă porți ochelari mult timp îți vei strica vederea și mai tare”

Acest mit este total greșit. Vederea în sine nu poate fi afectată de ochelari. Doar senzația diferenței în calitatea vederii la ochelari și după ce i-ai purtat se schimbă. În ochelari, imaginea pătrunde în aparatul nostru vizual clar, iar creierul o percepe ca atare și se obișnuiește rapid cu o situație confortabilă. Deși acuitatea vizuală în termeni cantitativi fără ochelari rămâne aceeași, numai calitatea sa se schimbă.

Dacă nu vei purta ochelarii de vedere, vederea se va deteriora odată cu înaintarea în vârstă, mai rapid sau mai lent. Iar dacă doriți să preveniți acest lucru, o pereche de ochelari de calitate este pur și simplu obligatorie!

Sursa: Optismart.ro. Foto: Unsplash.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol