25 aprilie 2024, 12:00

5 companii de succes din România conduse de femei

Mediul de afaceri feminin din România cunoaşte o dezvoltare din ce în ce mai accelerată, în condiţiile în care tot mai multe companii cooptează în conducere reprezentate ale sexului frumos, iar tot mai multe întreprinderi sunt deschise de către femei-antreprenor.

Potrivit unui studiu recent, în 2008 existau peste 38.000 de firme deținute total sau parțial de femei. În 2016, numărul a crescut la 48.000. Domeniile în care femeile sunt tentate să își deschidă afaceri sunt: comerțul, serviciile de înfrumusețare și consultanță în afaceri.

Cu toate acestea, numărul femeilor care conduc companii de top din România este unul destul de redus. Haideți să aflăm care sunt cele cinci mari companii din România conduse de femei și care este povestea din spatele succesului acestora.

OMV Petrom

sursa: ro.wikipedia.org

Mariana Gheorghe  este prima femeie manager general al Petrom. Începând cu anul 2006, aceasta ocupă funcția de director executiv (CEO) al grupului român de petrol și gaze OMV Petrom.

Mariana Gheorghe – în vârstă de 62 de ani –  a absolvit Academia de Studii Economice, Relații Internaționale în 1979, Universitatea din București, Facultatea de Drept din 1989 și London Business School, programul de seară Corporate Finance în 1995. Și-a început cariera în 1979, deținând diverse funcții în cadrul a două companii românești –  Policolor și Chimica / Romferchim – până în 1991. În următorii doi ani, Mariana Gheorghe a lucrat pentru Ministerul Finanțelor din România, unde a deținut funcția de Director General Adjunct. Înainte de a fi numită CEO al OMV Petrom, ea a lucrat pentru BERD în Londra în perioada 1993-2006, unde a avut numeroase atribuții.

Orange România

sursa: www.mobilissimo.ro

Liudmila Climoc – în vâstă de 40 de ani – este CEO al Orange România, cel mai mare jucător de pe piaţa de telefonie mobilă după cifra de afaceri şi numărul de clienţi. Aceasta este licenţiată în microelectronică şi are o carieră de aproape 20 de ani în industria de telecomunicații, conform datelor publicate de companie şi a informaţiilor din presa din Republica Moldova. Sub conducerea sa, Orange Moldova și-a dublat baza de clienți cu peste 2,6 milioane, consolidând poziția de lider cu o cotă de piață de 57% în sectorul telecomunicațiilor mobile.

După ce a absolvit Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică din cadrul Universităţii Tehnice din Republica Moldova, Liudmila Climoc şi-a început cariera în cadrul companiei de telefonie mobilă Voxtel de pe poziţia de consultant de vânzări, iar ulterior operatorul a trecut la brandul Orange în 2007.

Vodafone România

sursa: http://www.capital.ro

Murielle Lorilloux a preluat funcția de CEO al companiei de telecomunicații Vodafone România în luna septembrie a anului trecut. S-a alăturat echipei Vodacom în Republica Democrată Congo în 2013 în calitate de Director Comercial și a fost numită CEO în 2014. În acest rol a reușit cu succes transformarea recentă a identității brandului Vodacom și a contribuit la obținerea poziției de lider în domeniul cercetării clienților.

A absolvit Facultatea de Comerț din Paris și are o diplomă de MBA de la Universitatea din Texas, precum și o diplomă de master în economie de la Université Paris Nanterre. Înainte de a se alătura grupului Vodafone, Lorilloux a deținut diverse funcții de conducere la Orascom Telecom Algeria, Wana Corporate și Capgemini.

Mol România 

sursa: www.ziardecluj.ro

Camelia Ene are funcția de președinte și CEO al MOL România din noiembrie 2016. Aceasta s-a alăturat MOL România în martie 2007 ca manager de magazin. În octombrie 2010, ea a preluat responsabilitățile de coordonare în departamentul de marketing și a fost promovată în funcția de șef de retail în mai 2013.

Camelia are studii economice la Universitatea Româno-Americană din București și Thunderbird School of Global Management (Glendale, SUA). Între 2000 și 2007, aceasta a ocupat poziții în FMCG, acumulând o expertiză importantă în vânzări și relații comerciale.

Transelectrica 

sursa: www.investenergy.ro

Corina Popescu a fost numită directorul executiv al operatorului de rețea Transelectrica în iunie 2017. Aceasta a urmat cursurile Universității Politehnica București în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor deținând și studii academice (echivalent master – grad MSc.) – în domeniul energeticii. Înainte de a prelua această funcție, ea a fost membră a consiliului de administrație al grupului energetic românesc Electrica în perioada 2015-2017, Secretar de stat la Ministerul Energiei din decembrie 2015 până în februarie 2017.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol