6 ianuarie 2023, 17:43

5 poziții de yoga pentru începători

Yoga este o practică a mintii și a trupului, care îmbină exerciții de întindere cu respirația controlată și relaxarea. Se pare că ritualurile yoga au fost practicate încă din primul mileniu î.Hr, însă dezvoltarea acestora a început în secolul al V-lea după Hr – când hinduismul s-a extins și au apărut doctorii, compilatorii și comentatorii yoga.

Yoga este acum o practică mai puțin religioasă și mai mult bazata pe stimularea sănătății și a schimbului energetic.Antrenori de sport, doctori și vedete recomandă practicarea pozițiilor yoga datorită beneficiilor pe care le aduc din punct de vedere al diminuării stresului, reducerea tensiunii arteriale, îmbunatățirea funcționarii inimii și a formei fizice.

Unele poziții pot fi făcute și de începători. Vreți să învățați? Iată primele 5.

Poziția muntelui

Sursă imagine: cnyhealingarts.com

Stai drept, cu picioarele apropiate, umerii relaxați și încearcă să-ți balansezi greutatea în mod egal pe tălpi – adică nu sta doar pe vârfuri sau doar pe călcâie. Trage adânc aer în piept, ridică mâinile drept deasupra capului astfel încât palmele să fie paralele și întinde degetele către tavan.

Poziția câinelui cu aplecare în față

Sursă imagine: yogajournal.com

Pentru a face această poziție este nevoie ca la început să te așezi cu palmele întinse pe saltea și în genunchi (paralel cu șoldurile). Apoi mută mâinile puțin mai în față, ține degetele depărtate și apăsate pe saltea. În timp ce expiri, ridică genunchii de pe sol și ridică șoldurile și posteriorul către tavan, până când poziția corpului formează un V întors.

Nu uita să ții palmele și tălpile perfect întinse pe saltea. Rămâi în poziția aia cât timp inspiri și expiri de trei ori.

Poziția Sukhasana

Sursă imagine: arogyayogaschool.com

Această poziție este considerată una dintre cea mai ușoară, fiind perfectă pentru începători.

Stai în șezut pe saltea cu genunchii îndoiți, picioarele încrucișate și palmele deschise, poziționate pe genunchi. Spatele trebuie să fie cât mai drept și să te împingi cu forță pe oasele care vă susțin trupul pe suprafața solului. Închide ochii, inspiră adânc și expiră treptat pentru a te elibera de stres.

Poziția copacului

Sursă imagine: yogalily.com

Poziția copacului este o metodă excelentă pentru (re)dobândirea echilibrului corporal. Această poziție presupune să stai în picioare, cât mai drept. Lipește palmele și lasă toată greutatea corpului pe piciorul drept, ridică și îndoaie genunchiul stâng. Apoi încearcă să sprijini talpa piciorului ridicat pe coapsa piciorului drept.Prima oară pune piciorul la nivelul gleznei celuilalt membru, ridicând la fiecare exercițiu piciorul tot mai sus.

Poziția podului

Sursă imagine: yoga.com

Exercițiul acesta este unul de întindere al pieptului și coapselor, cât și de extindere al coloanei vertebrale. Stai întins pe saltea cu genunchii îndoiți și cât mai drepți deasupra călcâielor. Pune mâinile pe lângă corp, expiră și împinge tălpile în podea în timp ce îți ridici șoldurile. Apoi, împreunează-ți palmele sub mijloc și susține poziția timp de un minut.

Cu instructorul potrivit, practica yoga vă poate elibera și relaxa, poate sa va refacă echilibrul interior și să devină una din activitățile importante ale zilei. Succes!

[Sursă imagine cover: philaymca.org]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol