18 mai 2024, 13:10

5 sfaturi pe care trebuie să le știi la terminarea concediului

Intrăm deja în a doua săptămână a lunii septembrie și pentru cei mai mulți concediile s-au terminat. Fie că ne reîntoarcem la locul de muncă, fie că (re)începem facultatea cu siguranță încă ne mai gândim la zilele însorite de vară, când am stat departe de grijile de la birou și ne-am petrecut întreaga zi relaxându-ne.

Ei bine, pentru mulți reîntoarcerea la activitățile obișnuite, mai ales după o vacanță de peste o săptămână-două, este un moment în care se simt mai obosiți decât înainte de concediu și lipsiți de randament.

Așadar, mai jos aveți 5 sfaturi pe care ar trebui să le urmați la terminarea concediului:

    1. Ia încă o zi de concediu în care să stai acasă înainte să te întorci la locul de muncă

De cele mai multe ori, nu se acordă timp pentru a intra în ritmul normal și prima zi de după concediu coincide cu prima zi de muncă. Acest lucru este unul greșit deoarece este nevoie de o zi de trecere de la euforia vacanței și mersul la birou. Luați-vă (cel puțin) o zi de concediu între aceste două momente, profitați să vă odihniți, să despachetați și să vă readaptați treptat la ceea ce aveți de făcut.

   2. Întoarcerea la locul de muncă să fie făcută în timpul săptămânii, cât mai aproape de weekend

Pentru ca șocul să nu fie prea mare, este recomandat să vă întoarceți la job în timpul săptămânii, cât mai aproape de zilele libere din weekend. Miercurea sau joia este momentul prielnic, dat fiind că nu reușiți să vă obosiți prea tare și vă rămâne sâmbăta și duminica pentru a vă readapta la programul obișnuit.

    3.  Nu sta peste program în prima săptămână

Cu toate că sunteți de părere că aveți multă treabă adunată din zilele în care ați fost în concediu, cel mai bine ar fi să vă structurați timpul astfel încât să atingeți câte un scop, treptat. Statul peste program poate părea o corvoadă și poate avea efecte negative asupra randamentului pe termen lung.

     4. Concentrează-te pe câte un singur lucru

Chiar dacă sunteți o persoană multi-tasking, cel mai bine ar fi ca la întoarcerea din concediu să vă triați lucrurile pe care la aveți de făcut și să vă concentrați pe câte un singur aspect. Astfel, evitați stresul și haosul și cu siguranță lucrurile pe care le ai de făcut rămân acolo. Mai bine să fiți siguri/e de ceea ce faceți, decât să vă pară rău.

      5. Încercă să respecți programul de somn și alimentație

Aspectele legate de somn și alimentație nu trebuie să iasă din ecuație atunci când vorbim despre revenirea la birou. Dacă respectați un program de odihnă de minim 7 ore și o alimentație echilibrată, vă puteți păstra energia pozitivă pe care ați acumulat-o în timpul concediului. Câteva nopți cu puține ore de somn vor avea efecte negative asupra concentrării și a productivității.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol