29 martie 2024, 17:51

59% dintre români consideră că furnizorii de energie sunt responsabili în cea mai mare măsura de creșterea facturilor

În contextul în care subiectul facturilor mari la energie electrică și gaze are un rol din ce în ce mai mare în viețile românilor, iar 6 din 10 romani declară că factura pentru aceste servicii a crescut în ultima perioadă, Reveal Marketing Research a realizat un studiu la nivel naţional pentru a identifica percepția românilor față de liberalizarea pieței de energie electrică.

Știau românii că piața de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021?

 Cei mai mulți dintre respondenți afirmă că știau că piața de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021 (88%), doar 8% dintre românii chestionați au spus că nu știau de schimbare iar 4% au refuzat să răspundă.

Întrebați pe ce tip de piață sunt clienți, 49% dintre români au spus că se află pe piața concurențială, comparativ cu 34% care declară că sunt pe piața reglementată. 17% dintre români nu știu unde sunt clienți.

Comparativ cu rezultatele obținute anul trecut, se observă o creștere semnificativă a celor care sunt clienți pe piața concurențială (+23%) si o scădere în proporția celor care sunt clienți pe piața reglementată (-9%).  De asemenea, studiul mai arată că dintre românii care declară că sunt afectați de creșterea facturii la energie electrică și gaze, 91% dintre aceștia declară ca o vor plăti.

Cine este responsabil de creșterea prețurilor de energie și gaz, în opinia românilor?

 Chestionați cu privire la principalul responsabil de creșterea prețurilor, peste 50% dintre români au menționat furnizorii de energie (59%) și guvernul (52%) ca fiind principalele două instituții responsabile. 41% dintre români au menționat statul, iar 36% îndreaptă responsabilitatea asupra ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei).

În ce măsură consideră românii că furnizorul lor de energie electrică/gaze a respectat reglementările legale?

Chestionați cu privire la legalitatea reglementărilor, 22% dintre respondenți consideră că furnizorii de energie electrică au respectat reglementările legale, și doar 18% dintre furnizorii de gaze.

Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare, consideră într-o măsură mai mică semnificativ faptul că furnizorii de energie electrică (14%) și cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementările legale.

Într-o măsură semnificativ mai mare, pentru respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrică și 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol