24 aprilie 2024, 18:50

7 oameni de știință care au ajutat la schimbarea lumii

Nu sunt la fel de faimoși ca Darwin sau Curie, dar acești eroi ne-au făcut viața mai bună prin realizări inovatoare.

1. Charles Kuen Kao (1933-2018) a adus broadband-ul

„Charles K. Kao receiving an honorary degree from Princeton University” by David Dobkin, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

La mijlocul anilor 1960, Kao a propus o modalitate de a furniza informații, sub formă de lumină, prin cabluri cu fibră optică. Cablurile erau formate din țevi lungi, de sticlă. Datorită acestei inovații, informațiile pot fi transmise pe distanțe mari, ceea ce este perfect pentru telecomunicații. În 2009, Kao a câștigat Premiul Nobel pentru fizică pentru realizarea inovatoare.

2. Patricia Bath (1942-2019) a introdus operația de cataractă cu laserul

Înainte de a fi introdusă tehnica de pionierat a lui Bath, oftalmologii introduceau un ac în ochi pentru a ajunge la cristalin și apoi foloseau o sondă cu ultrasunete pentru a rupe cataracta. Metoda lui Bath a înlocuit ultrasunetele cu lasere, oferind medicilor capacitatea de a efectua operația cu o mai mare precizie și cu rezultate mai bune. La doi ani după inventarea sondei Laserphaco, Bath a primit un brevet pentru creația sa, devenind prima femeie afro-americană care a primit un brevet medical.

3. Flossie Wong-Staal (1946-2020) a descifrat codul genetic al virusului HIV

Wong-Staal lucra la Institutul Național al Cancerului din Bethesda, Maryland, când epidemia de SIDA a explodat în SUA. Făcea parte din echipa care a identificat mai întâi virusul imunodeficienței umane (HIV) ca fiind cauza bolii SIDA. Ea și colegul ei, Robert Gallo, au clonat HIV și și-au dat seama cum se ascunde de sistemul imunitar. Wong-Staal a conceput și un test de sânge pentru a detecta HIV.

4. Christine Darden (1942-) a dezvăluit secretul boom-ului sonor

Darden a obținut un doctorat în 1983 la Universitatea George Washington din Washington, DC. Pentru disertație, și-a folosit munca de la NASA pentru a explora impactul asupra mediului al transportului supersonic. Un obiect, cum ar fi un avion, care se deplasează mai repede decât viteza sunetului, creează o undă de șoc de aer sub presiune, care poate fi auzită ca un boom sonor. Zgomotul tunător al unui boom sonor este cauzat de schimbarea bruscă a presiunii aerului în jurul avionului.

5. Charles Drew (1904-1950) a inventat banca de sânge

Pe măsură ce numărul victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial creștea în Europa, a crescut și nevoia de transfuzii de sânge. În 1940, SUA au înființat Blood for Britain, cu scopul de a transporta sânge în străinătate. Drew a fost numit șef al proiectului, iar el și John Scudder au conceput o modalitate de a separa plasma de sânge. Până la încheierea proiectului în 1941, proiectul colectase 14.556 de donații de sânge și transportase peste 5.000 de litri de plasmă în Marea Britanie. Tehnicile introduse de Drew au fost adoptate de Crucea Roșie americană și au ajutat la modelarea elementelor moderne ale băncii de sânge.

6. George Carruthers (1939-2020) a inventat primul telescop lunar

„NASA Black History Month Program” by NASA HQ PHOTO, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

În 1972, el a dezvăluit camera sa cu ultraviolete pentru suprafața lunară, care fusese concepută pentru a observa atmosfera Pământului de pe Lună și pentru a detecta radiațiile de la stele și nebuloase. Camera a fost expediată la bordul navetei Apollo 16 și a fost plasată pe suprafața lunară. Camera a trimis peste 550 de imagini în ultraviolete cu stele, nebuloase și galaxii. Creația lui Carruthers a colectat, de asemenea, date despre atmosfera Pământului, inclusiv concentrația de poluanți, contribuind la extinderea cunoștințelor noastre despre Terra.

7. Alice Ball (1892-1916) a tratat lepra

În 1915, Ball lucra la obținerea unui masterat în chimie. Lucrarea a adus-o în atenția doctorului Harry Hollmann, asistent chirurg la spitalul Kalihi, care era atunci un centru de tratament pentru bolnavii de lepră. În timp ce lucra cu Hollmann, Ball a dezvoltat o nouă modalitate de a izola ingredientul activ din uleiul de nuci chaulmoogra. Ball a proiectat apoi o injecție solubilă în apă a acestui extract, ca tratament alternativ. Până în 1918, 78 de persoane care au primit tratamentul nu mai aveau leziuni și au fost externate. Această injecție a devenit tratamentul standard pentru lepră timp de decenii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE