30 noiembrie 2020, 9:03

8,5 milioane euro pentru un Banksy

Artistul urban britanic Banksy a parodiat seria lui Claude Monet  „Les Nympheas”.  Rezultatul s-a numit „Show me the Monet”. Și banul, pardon, Monet s-a arătat: 8,5 milioane de  euro.

„Show me the Monet” (glumiță la adresa replicii din Jerry Maguire – “Show me the money”) s-a dat , miercuri, la Londra. Suma finală a fost de 7,6 milioane de lire sterline (8,5 milioane de euro), la Casa de licitaţii Sotheby’s.

Licitația s-a dat online  și a durat nouă minute. Deși inițial se preconiza că opera se va vinde undeva la 3-5 milioane de lire sterline, la final s-a ajuns la 7,6. Al doilea cel mai mare preț obținut vreodată pentru un Banksy.

Pentru istorie, trebuie spus că recordul îl deține o lucrare în care politicienii britanici din Parlament  sunt înfățișați ca cimpanzei. Intitulată „Devolved Parliament”, opera s-a vândut cu 9,9 milioane de lire sterline.

Banksy, „Show me the Monet”

Tabloul a fost realizat de Banksy în urmă cu 15 ani, în 2005.

„Show me the Monet” reia una dintre celebrele opere ale pictorului impresionist francez Claude Monet, ce prezintă un pod japonez deasupra unui bazin de apă acoperit de nuferi.

Însă, în lucrarea lui, artistul britanic a introdus conuri portocalii de semnalizare rutieră şi un vechi cărucior de cumpărături.

Opera „Show me the Monet” face parte dintr-o serie de tablouri intitulată „Crude Oils”, în care Banksy se amuză deturnând sensul unor mari opere clasice din pictură.

Printre celelalte opere “deturnate” figurează un Van Gogh, un Andy Warhol sau un Edward Hopper.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.