20 ianuarie 2023, 7:40

9 din 10 români sunt financiar vulnerabili în cazul unui diagnostic de cancer

Cancerul reprezintă în continuare o problemă majoră pentru sănătatea publică. În România, diagnosticul de cancer este asociat cu o povară economică majoră nu doar la nivel individual, ci și la nivelul societății, deoarece 1 din 2 persoane diagnosticate cu cancer sunt de vârstă activă (sub 65 de ani), comparativ cu 1 din 3 persoane în statele din Vestul Europei.

Aceasta este doar una dintre concluziile studiilor și simulărilor asupra poverii socio-economice a cancerului, efectuate în ultimii ani de Academia de Studii Economice București și partenerii săi, al căror rezumat a fost prezentat în cadrul evenimentului „Finanțarea controlului cancerului: provocări și strategii”, organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină și MSD România (iunie 2022).

Impactul microeconomic, la nivelul pacientului

  • 1 din 3 români activi în piața muncii au o situație economică instabilă și s-ar confrunta cu sărăcia severă în cazul unui diagnostic oncologic. Deși statul permite plata integrală a salariului în timpul unui concediu medical ca urmare a diagnosticului de cancer, anumite categorii de muncitori rămân deosebit de vulnerabili deoarece: sunt liber profesioniști, sunt lucrători cu ziua, lucrează în agricultură, sezonier, lucrează fără contract etc.
  • Doar 40% dintre români au declarat că au economii financiare, iar dintre aceștia, peste 83% au economii în valoare de mai puțin de 10 mii de RON (conform unui sondaj IRES din 2020).
  • 9 din 10 români sunt financiar vulnerabili în cazul unui diagnostic de cancer.

Însă nu doar pacienții sunt vulnerabili socio-economic în urma diagnosticului de cancer, ci și aparținătorii și familia acestora – la nivel global, 1 din 3 persoane au declarat că veniturile s-au diminuat considerabil ca urmare a diagnosticului de cancer al unei persoane pe care au trebuit să o îngrijească.

Cu peste 100 de mii de noi cazuri diagnosticate anual în România, aproape un sfert de milion de persoane sunt afectate direct sau indirect de cancer, anual, scrie raportuldegarda.ro.

Dacă fiecare aparținător al unui pacient cu cancer își ia doar o zi pe săptămână liber de la locul de muncă, pe durata a 6 luni, pierderea totală în contribuția economică la nivelul societății, este de peste 530 de milioane de euro.

Astfel, pierderea cumulată a productivității în România a pacienților și aparținătorilor cu cancer a atins o valoare anuală de 3% din PIB.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol