2 mai 2024, 23:27

97% din populația Europei trăiește în zone poluate, potrivit unui raport

Poluarea aerului afectează milioane de oameni de pe glob, fiind necesare măsuri urgente pentru a diminua povara impactului său asupra sistemului de sănătate. Acest lucru va îmbunătăți atât calitatea vieții și va duce la un viitor durabil al planetei.

91% din populația lumii trăiește în locații în care gradul de poluare depășește valorile recomandate de ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Boli respiratorii și cardiovasculare

Poluarea atmosferică duce la moartea a aproximativ 6.7 milioane de oameni pe an, în special prin boli respiratorii și cardiovasculare, având în același timp și un impact semnificativ asupra sănătății mintale, fiind un factor de risc pentru depresie și demență.

Gravitatea expunerii la poluarea aerului poate fi combătută prin politici atente și echilibrate, scopul final fiind protejarea sănătății, a bunăstării și a vieții.

Conform celui mai recent raport al Biroului Regional OMS pentru Europa, publicat la începutul lunii iulie, 97% dintre cetățenii europeni locuiesc în zone poluate.

analiză publicată în The Lancet Public Health, a arătat că implementarea unor zone cu emisii scăzute de substanțe poluante în orașe populate din Germania, Marea Britanie și Japonia a dus la beneficii semnificative asupra sănătății, în special în reducerea bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, încă există nemulțumiri din partea consiliilor locale și comunităților care ridică probleme despre soluțiile insuficiente sau despre lipsa consultării cu populația asupra acestor măsuri.

Milioane de oameni vor fi nevoiți să plătească o taxă zilnică pentru își putea continua activitățile obișnuite, iar în multe zone lipsesc mijloacele alternative de transport, cum ar fi transportul public și infrastructura pentru ciclism sau pentru a merge pe jos.

Subvențiile pentru vehicule electrice nu sunt încă bine implementate

În prezent, subvențiile pentru vehiculele electrice nu sunt încă bine implementate, iar disponibiltatea punctelor de încărcare electrică este inadecvată pentru a stimula trecerea la vehiculele pe combustibili fosili.

Deși poluarea aerului este o problemă la nivel global, expunerea nu este distribuită în mod egal.

Procesele industriale legate de producție, comerț și consumul de bunuri sunt surse de afectare a calității aerului, o mare parte din aceste reziduuri fiind eliberate în țările cu un grad al dezvoltării scăzut sau mediu, adesea în timpul proceselor de producție al bunurilor care sunt exportate, permițând astfel țărilor cu un nivel de trai ridicat să scadă efectele poluării la nivel național.

Cum să reduci poluarea

Implementarea unui consum responsabil și a unor practici de producție sustenabile va fi cheia pentru a reduce această responsabilitate inechitabilă si pentru a scădea expunerea la un mediu înconjurător dăunător.

Îmbunătățirile radicale ale calității aerului sunt posibile, dar trebuie evitate impactul involuntar asupra țărilor și zonelor cele mai vulnerabile, cu asigurarea unor alternative practice atunci când se fac implementările pentru scăderea nivelului de poluare atmosferica.

Politicile eficace nu sunt doar cele care reduc poluarea aerului, dar care și susțin comunitățile, cu punerea necesităților acestora pe primul loc și adoptarea unor politici durabile, cu prioritizarea calității vieții și sănătății fiecărei persoane.

Efectele negative ale expunerii la poluare

Poluanții eliberați în aer provin direct din surse utilizate zilnic, cum ar fi combustibilii fosili pentru transport, industrie, agricultură, scrie raportuldegarda.ro.

Efectele negative ale expunerii la poluarea din aer sunt bine stabilite, cum ar fi infecții ale tractului respirator inferior, boala pulmonară obstructivă cronică, cancer pulmonar, accident vascular, boala cardiacă ischemică și diabet zaharat, iar dovezile că se asociază cu demență și depresie sunt în continuă creștere.

Combaterea poluării are o importanță crescută din cauza impactului pe care aceasta îl are asupra sănătății, dar și asupra mediului, pentru a crea un viitor sustenabil și mai curat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol