18 martie 2024, 21:27

A dat corporația pe o afacere de familie. INTERVIU O tânără antreprenoare, despre agricultură, produse naturale și curajul de a îmbina pasiunea și munca

Nicoleta Mureșan are 33 de ani, este căsătorită, și are o fetiță și un cățel. După ce a locuit și a muncit în Cluj, Constanța și Lisabona, a renunțat la corporație pentru a dezvolta o afacere de familie. În prezent, locuiește in Baia Mare, iar weekendurile și le petrece cel mai adesea la Șomcuta, la ambalat de uleiuri.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Nicoleta a vorbit despre motivele pentru a decis să renunțe la oportunitățile pe care le avea pentru a dezvolta o afacere de familie, provocările cu care se confruntă micii antreprenori și cum reușește să producă uleiuri 100% naturale.

Nicoleta Mureșan

Nicoleta Mureșan

„Depun mult efort și conștiinciozitate în orice activitate întreprind”

Întrebată ce e important în viața ei, Nicoleta amintește de fiica ei și de câinii de pretutindeni. „Sunt o fire optimistă în general, cu zambetul pe buze mai tot timpul, pragmatică și uneori spun lucrurilor prea pe nume. Cred foarte tare în cei 7 ani de acasă, cred în educație timpurie, cred în respectul față de tine și de ceilalți, cred în lucrul bine făcut, depun mult efort și conștiinciozitate în orice activitate întreprind, am niște principii pe care nu le pot încălca orice-ar fi și sunt foarte sensibilă atunci când vine vorba de fiică-mea și caini.”, spune Nicoleta.

„Am învățat unde să caut când nu știu ceva și cum să caut”

Când își amintește de studenție, Nicoleta e bucuroasă că a învățat unde să caute dacă simte că nu știe ceva și, mai ales, cum să caute. „Am studiat la Cluj la Babes-Bolyai Comunicare și PR, iar apoi un master ID – Comunicare managerială și RU, iar în paralel am muncit ca secretară/om bun la de toate în firma unui prieten. Mie mi-a plăcut mereu să învăț, si si dupa ce mi-am finalizat masteratul, am continuat să mai urmez câte un curs online, să mai învăț ceva, că până la urma cu astea ramai, cu cunoștințele și felul în care le aplici. În facultate nu am muncit deoarece mi-a plăcut să merg la toate cursurile, să învăț pentru a rămâne la buget și cumva, parca eram prea naivă. Nu am venit din școală cu inițiativa de a face și altceva pe lângă facultate. De lucrul acesta îmi pare rău. Aș fi putut să mă implic mult mai mult în timpul facultății, dar mi-a fost frică că nu voi reuși să și lucrez pe proiecte voluntar/project based ori plătite și să și învăț. Acum imi dau seama c-a fost greșit, dar am învățat ceva din asta. Materiile mi-au placut, mi se părea că totul sună foarte bine, însă în jurul meu nimeni nu știa de PR acum 10-12 ani. Domeniul nu era așa bine dezvoltat în provincie și toată lumea făcea confuzie între PR și relații cu publicul, iar eu, bineințeles că de fiecare dată îi corectam și le explicam de fapt ce înseamnă. Multe noțiuni din facultate mă ajută și m-au ajutat, dar m-a ajutat mai ales faptul c-am învățat unde să caut când nu știu ceva și cum să caut.”, explică antreprenoarea.

A făcut de toate

„După facultate m-am văzut mare PR-istă, însă n-am fost niciodată. (Râde!) Viața m-a dus să lucrez în domenii total diferite, dar mereu între oameni. Am fost secretară în Cluj exact când am terminat facultatea,  apoi agent crewing – recrutare personal navigant în Constanța, apoi funcționar consular în Consulatul României din Lisabona, customer care representative pentru limba portugheză în Cluj într-o multinațională, iar în cele din urmă lucrător comercial/ femeie de serviciu/ secretară/ agent distribuție/ director marketing/ PR/ vânzator/ agent relații clienți la Ulei presat la rece Somcuta Mare. (Râde!) În paralel cu firma noastră, colaborez cu o școala privată din Baia Mare pe parte de administrativ/ marketing – la fel, om bun la de toate.”, povestește antreprenoarea.

Despre Portugalia

Întrebată unde s-a simțit cel mai bine înainte să-și deschidă propria afacere, Nicoleta își amintește cu drag de experiența avută la Consulatul României din Lisabona. „Dintre toate experiențele de muncă pe care le-am avut anterior poziției de acum, cel mai tare m-a marcat jobul din consulat. Asta și datorită faptului că am întâlnit acolo un mentor deosebit, domnul ambasador Vasile Popovici. A fost cel care mi-a dat șansa de a munci timp de un an acolo, a avut încredere în mine că pot să mă descurc și a fost mereu deschis la inițiativele mele de a îmbunătăți sistemul. Și ce e mai frumos, că și acum, după 7-8 ani de când nu ne-am mai văzut, ținem legătura în scris, ne felicităm de sărbători sau pur si simplu ne susținem reciproc în proiectele pe care le desfășurăm acum. Este un om deosebit, un adevarat diplomat cu o coloana vertebrală perfectă!”, povestește tânăra.

Nicoleta și motivul pentru care a locuit și a muncit în toată lumea

Nicoleta și motivul pentru care a locuit și a muncit în toată lumea

De ce a locuit în atâtea orașe

Întrebată de ce și-a găsit atât de greu locul și a ajuns în atâtea orașe, Nicoleta dă vina pe dragoste. „Soțul meu e handbalist, iar vreo 10 ani din viața noastră ni i-am petrecut pe drumuri de la o echipă la alta atât prin țară, cât și prin străinătate, de la HCM Constanța la Sporting Lisabona și înapoi, ultima oprire acasă la Minaur în Baia Mare, după nașterea fiicei noastre.”, explică Nicoleta.

Cum a renunțat la corporație

Nicoleta a avut curajul să dea corporația pe o afacere de familie. „S-a născut fiica noastră și atunci viziunea mea s-a schimbat 180 de grade. Proiectul Ulei presat la rece Șomcuța Mare începuse cu un an în urmă, dar era încă la faza de experiment. Tatăl meu, cel care a și demarat afacerea, inginer de meserie, însă cu 0 experiență în domeniul uleiurilor presate la rece și a presării semințelor, mi-a propus să ducem afacerea împreună mai departe, să-mi fac curaj să fiu pe picioarele mele. El mereu m-a încurajat să-mi deschid propria firma, să fiu propriul meu șef, însa mie mereu mi-a lipsit curajul din comoditate, dar și din frica de a prelua responsabilități mai mari și din frica de eșec. În plus, nu invatasem nicaieri cum sa faci asta. (Râde!) Nu știu cum m-a prins cu un curaj deosebit pentru că voiam să fiu alături de Ema, fiica noastră, cât mai mult timp, să pot să o cresc și să-i fiu alături în primii doi ani de viață, să mă vadă și în timpul zilei, așa că am lucrat împreună. Primul pas a fost deschiderea unei pagini pe Facebook – cea pe care o avem și azi. Apoi într-o lună am creat etichetele, alături de o tipă cu care colaborez și acum după cinci ani. Am avut noroc cu ea pentru că eu aveam etichetele în minte, dar nu stiam să le redau pe hârtie, iar ea a transpus  exact ceea ce voiam și ceea ce vedeți voi azi. Apoi am început să vorbesc în dreapta și-n stânga despre uleiuri, la ce sunt bune, să le dau la testat pe la prieteni și încet încet au început să apară comenzi.”, spune tânăra.

Ulei presat la rece

Ulei presat la rece

„Ne-a venit să renunțăm de 1.000 de ori”

Când este întrebată de alți tineri întreprinzători cu ce se confruntă un antreprenor la început de drum, Nicoleta își amintește că a fost dificil să pună afacerea pe roate. „Ideea a început în 2013, faza de experiment și abia în 2016 am reușit să ne autorizam DSV/DSP, după 1 an jumate în care ne-a venit să renunțăm de 1000 de ori cel puțin. Asta doar pentru că aveam deja clădirea în care funcționam azi. Tatăl meu a avut înainte, timp de vreo 15 ani o altă afacere de producție filtre motorină și benzină pentru tractoare și ARO, dar după ce au intrat produsele chinezești pe piață, totul s-a terminat în 2-3 ani. Așa că spațiul exista, și teoretic avea nevoie doar de niște mici ajustări pentru un flux tehnologic autorizat, însă ne-am lovit de niște oameni fără viziune si voința de a ajuta, care citeau normativele legale EU ad literam, fără dorința și voința de nicio modificare, fara dorința de a susține un început de afacere. Așa că am lăsat totul în stand by până când am găsit alți doi inspectori, mai deschiși la minte, care să vină să vadă ce avem la dispoziție și ce putem face din ce avem pentru a îndeplini normele. Am avut noroc să aibă bunăvoință, să vrea să ne ajute, să ne dea idei pentru a crea fluxul tehnologic cerut. În februarie 2016 ne-am luat autorizația de comercializare a produselor și am început să ne expunem, să ne promovam și să ne deschidem calea ca mici producători. E foarte greu, nu greu! Dacă nu ai suport financiar suficient, dacă nu vrei să faci linie de creditare, o afacere mică e greu de crescut, mai ales când nu poți accesa nici fonduri structurale – că nu sunt pentru pentru nivelul la care suntem noi. Ori faci de la 0 o afacere, dar nu în domeniul producției (0 fonduri pentru producție din agricultură), iar pentru dezvoltarea afacerii, pentru materii prime, pentru achiziția de noi utilaje – 0 fonduri. Deci faci ce poți și cum poți.”, povestește tânăra.

Nicoleta, regina uleiurilor

Nicoleta, regina uleiurilor

Regina uleiurilor

Pasiunea pentru uleiuri a făcut-o pe Nicoleta să devină cunoscută în Baia Mare, dar și să fie alintată de prietenele ei „Regina uleiurilor”. „Pasiunea pentru uleiuri a venit «mâncând» cum s-ar zice. Nu știam nimic când a început tatăl meu să-mi povestească despre domeniul acesta. Apoi am început să caut, să citesc, să mă informez, să punem cap la cap informații, să le scriem pe broșuri și pentru clienții noștri, să le recomandăm diverse rețete pentru utilizarea uleiurilor presate la rece. Însă toate astea au venit în timp. Ce am avut de la început și ce ne ține în această afacere, este responsabilitatea față de clienții noștri, conștiinciozitatea muncii. Când activam în corporație și mi-ai fi spus ca trebuie să muncesc în weekend, aș fi luat-o ca pe ceva extrem de neplăcut. Dar acum, când aproape în fiecare weekend muncim, chiar nu o vad ca pe o povară, ba chiar îmi place. Îmi place să stau până seara în atelier, să-mi fac tot ce mi-am propus în ziua respectivă, îmi place să ambalez și să șterg frumos sticlele, să le lipesc etichetele cât mai drept. Da, totul se face manual, sticlă cu sticlă – începand de la a pune uleiul în sticle, pana la a le lipi etichetele față-verso. Ce e și mai fain, că în timp ce ambalez, îmi mai fac poze pentru Instagram sau Facebook, îmi mai vin idei de ce aș mai putea face, unde am mai putea distribui produse sau cum ne-am putea face și mai cunoscuți. În Baia Mare aproape toată lumea știe de Uleiul de Șomcuta, de Nico cu uleiurile, iar prietenele se distreaza pe seama mea și-mi spun «regina uleiurilor».”, spune Nicoleta.

Meniu de vară

Meniu de vară

Uleiuri 100% naturale

Când vorbește despre munca ei, Nicoleta e mândră că uleiurile făcute de tatăl ei are triplu rol: alimentar, terapeutic și cosmetic. „Uleiurile noastre sunt 100% naturale, dar nu sunt bio. A nu se face confuzie. Deși unele produse – cum ar fi uleiul din semințe de dovleac sau uleiul de nuci, ar putea fi bio (pământul unde cresc nucii nu se ierbicidează, nucii nu se stropesc, la fel și dovlecii, cresc printre alte culturi) – însă nu avem certificare bio. Iar certificarea e un proces destul de dificil și necesită resurse financiare destul de multe. Uleiurile noastre sunt 100% naturale deoarece semințele sunt doar uscate, neprăjite, iar presarea la rece se face la maxim 55 de grade. Ulterior rezultă un ulei brut, ce este lăsat în bazine speciale să se decanteze natural, adică să se limpezească în timpul lor. Asta poate însemna între 10-21 de zile, depinzând de tipul de semințe. Noi am ales să nu filtrăm uleiurile, chiar dacă asta înseamnă așteptare, productivitate mai mică (aproximativ 30%), profit mai mic, dar proprietățile semințelor rămân în proporție de 99% în ulei. Uleiurile pe care noi le producem au triplu rol: alimentar, terapeutic și cosmetic. Să-ți dau un exemplu: să luăm uleiul din semințe de dovleac care se folosește doar în stare crudă: în timp ce-ți faci o salată din mozarella, busuioc proaspăt, roșii de grădină, pe care o vei asezona cu ulei de dovleac, poti să-ți faci și o mască de păr din ulei de dovleac că te ajută la hidratarea scalpului și la creșterea părului, dar poți și ingera o lingură de ulei de dovleac că te ajută la buna funcționare a tranzitului intestinal, îți oferă o sursă bună de acizi grași esențiali + vitamine și minerale. Și uite-așa am îndeplinit cele trei roluri despre care am vorbit mai devreme.”, spune tânăra antreprenoare.

Cu ce te confrunți când vrei să păstrezi produsele autentice

Nicoleta spune că nu e ușor să produci produse autentice, dar este gata să lupte cu orice provocare. „Fiind o  firmă mică, noi nu achiziționăm o cantitate mare de semințe pentru că nu avem unde să le depozităm. Și atunci achiziția se face pe masură ce procesăm semințele. De aceea avem și aceste prețuri la uleiuri. Pentru că semințele fluctuează în timpul anului, iar noi nu putem schimba prețul uleiurilor în funcție de creșterea prețului semințelor. În plus, alegem să achiziționăm semințe în acest fel și pentru a putea controla calitatea lor. Una e să verifici 100 de saci, alta e să verifici 1000 de saci. La fel și producția de ulei. Producem cantități mici de uleiuri pentru a fi mereu proaspete și pentru a le putea controla calitatea. Mai ales în această perioadă, când semințele sunt pe final și poți întampina dificultăți – semințe înfocate, semințe râncezite etc. Sunt multe provocări, chestiuni pe care le-am învățat cu timpul, și numai din experiență. Noi în firmă avem munca împărțită: tata se ocupă cu achiziția de semințe, controlul lor, procesarea uleiurilor, ambalarea o facem împreună – ori fiecare cum apucă , partea contabilă, iar eu ma ocup de tot restul: imagine, promovare, livrări, social media, relații clienți, distribuție, facturi, participare la târguri, site, comenzi online etc.”, povestește Nicoleta.

„Trebuie să învățăm că suntem capabili sa livrăm produse de calitate și să nu ne vindem pe bani puțini”

Întrebată dacă poți să trăiești din ceva ce faci cu pasiune, Nicoleta explică: „Poți să trăiești, dar mai greu și cu mai multe griji. Față de un job la un angajator, responsabilitățile și timpul petrecut în a dezvolta firma e mult mai mare, dar atunci când crezi că vrei să renunți și nu mai poți, apare câte un mesaj de la un client care-ți multumește pentru produsele bune și delicioase sau pentru cadoul frumos ambalat ce l-a oferit persoanei dragi sau mai știu eu ce surprize. Pe de altă parte, o mare parte din profit o tot reinvestești în utilaje mai bune, în promovare, în etichete mai calitative, în cine știe ce. Asta pentru că îți pasă de produsul pe care îl livrezi, pentru că dorești să păstrezi calitatea, pentru că ești responsabil de ceea ce faci și e amprenta ta pe produsele pe care le oferi spre comercializare. Pentru cei care au o idee ce cred că poate funcționa, un plan de business, cât de mic, o sumă de bani de care se pot folosi și multă pasiune și răbdare pentru a dezvolta afacerea, merită. Merită pentru că doar așa putem crește ca economie, ca țară, ca identitate. Trebuie să învățăm că suntem capabili sa livrăm produse de calitate și să nu ne vindem pe bani puțini. Trebuie să îți cunoști valoarea, să ai un cost de producție făcut, sa știi cât poți să negociezi din produsul tău”.

Noua generație de antreprenori care fructifică potențialul românesc

Nicoleta e încântată că face parte dintr-o generație tânără de antreprenori care se bazează pe pasiune și responsabilitate socială. „Îi admir foarte mult pe cei care au curaj sa investească în agricultură, să lase joburi confortabile din multinaționale și să pornească de la 0, cu 0 cunoștințe în domeniu, doar din pasiune și responsabilitate socială. Ei sunt oamenii care ii vor oferi fetiței mele, spre exemplu, o alimentație mai sănătoasă. Cu ajutorul lor ne putem schimba obiceiurile alimentare, putem găsi variante mai sănătoase de a face agricultură. E extrem de multă muncă fizică pe care trebuie să o depui constant.”, crede tânăra.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol