23 aprilie 2024, 10:36

A doua zi de grevă generală în școlile din România. Între timp, Legile educației au trecut de Senat și merg la președinte, spre promulgare

Profesorii nu cedează și continuă greva generală marți, sindicatele din învățământ solicitând „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Acestea cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. Luni, niciun oficial nu a reluat negocierile cu sindicaliștii.

Guvernul nu a mai invitat sindicatele la discuţii, deşi reprezentanţii profesorilor au cerut o nouă întâlnire, nemulţumiţi de oferta făcută până acum de autorităţi. În schimb, premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel către protestatari să revină la catedră şi i-a invitat la consultări pe reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi pe tema situaţiei din educaţie, conform agendei oficiale.

Tot astăzi ar urma să fie pusă în dezbatere publică ordonanţa de urgenţă care măreşte salariile personalului auxiliar şi nedidactic din educaţie şi introduce bonusurile financiare promise profesorilor debutanţi. Ministerul Educaţiei nu ia în calcul îngheţarea anului şcolar nici dacă greva mai continuă, pentru că mediile elevilor pot fi încheiate cu notele puse până în prezent.

Sindicatale și guvernanții nu s-au întâlnit pentru a relua discuțiile, dar și-au transmis mesaje de la distanță.

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, a spus luni secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că luni au fost în grevă între 60 și 70% dintre angajații din școli și că Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ. „Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”, a subliniat secretarul de stat.

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

Ce le-a propus Guvernul sindicatelor

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

„Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c., să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, mai precizează comunicatul.

Executivul mai anunţă că „va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”.

Legile Educației au fost adoptate de Parlament

Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi Legile Educaţiei.

Cele două documente referitoare la învăţământul preuniversitar şi la cel superior au fost susţinute de coaliţia de guvernare, care consideră că măsurile propuse vor reforma sistemul, şi respinse de opoziţie, care spune că ele nu vor rezolva problemele de fond ale şcolii româneşti.

Pachetul de legi privind educaţia merge la promulgare, la președinte.

USR și Forța Dreptei au anunțat că vor ataca legile educației la Curtea Constituțională.

Cele două formațiuni consideră că, în forma adoptată, documentele încalcă principiul egalității în drepturi și invocă mai multe nereguli de procedură și tehnică legislativă.

Radu Mihail, liderul senatorilor USR: Profesorii sunt în grevă. Părinții și copiii sunt în derută, pentru că nu înțeleg cum PSD și PNL au putut să voteze o lege care, după șapte ani de așa-zisă reformă promisă de Iohannis și Deca, este o lege care de fapt face anti-reformă. Este o lege care creează speciali, o categorie speciali până și la copii, cei care au bani de meditații cu familiile lor. Este o lege care continuă să-și bată joc de profesori, menținându-le salariile care sunt la nivelul pe care îl știm cu toții. Efectiv nu le pasă decât de interesele proprii.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol