29 noiembrie 2022, 14:19

A fost 39 de ani în comă, din cauza unei erori medicale. Fotbalistul francez Jean Pierre Adams a murit luni

Jean-Pierre Adams, fostul jucător al echipei Paris Saint-Germain, considerat unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din fotbalul francez în anii ’70, care se afla de 39 de ani în comă din cauza unei eroi medicale, a murit luni, la vârsta de 73 de ani, în Centrul Universitar Spitalicesc din Nimes, Franţa, informează cotidianul L’Equipe.

Era în comă profundă de la 17 martie 1982, în urma unei erori la o anestezie.

”Garda neagră”

Jean-Pierre Adams, unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din fotbalul francez în anii ’70, o adevărată  „forţă a naturii, foarte puternic, plin de bunăvoinţă şi determinare” (Henri Michel) urma să fie operat la genunchi. Remarcabilul fundaș devenise stâlpul apărării în echipa Franţei, împreună cu Marius Tresor, un duo supranumit “garda neagră”. Antrenorul de atunci al Franţei, românul Ştefan Kovacs, a supranumit acest cuplu „Garda Neagră”, după o performanţă impresionantă a celor doi împotriva puternice echipei a Poloniei.

Născut la Dakar (Senegal) în 1948, Adams a venit în Franţa când avea doar 10 ani. A trebuit să lucreze într-o fabrică ce producea cauciuc înainte să fie descoperit de reprezentaţii clubului Nîmes, la care şi-a început cariera ca fotbalist profesionist. Adams, poreclit „Black Rock” (Stânca neagră), a disputat 22 de meciuri pentru selecţionata Franţei.

Unul dintre cei mai importanţi jucători ai lui PSG din primul deceniu de existenţă a clubului

De la Nîmes, Adams a plecat la OG Nice, unde a evoluat patru sezoane, înainte de a semna cu Paris Saint-Germain, în 1977. În cei doi ani petrecuţi pe Parc des Princes, el a disputat 42 de meciuri şi a marcat două goluri, rămânând în memoria fanilor ca unul dintre cei mai importanţi jucători ai lui PSG din primul deceniu de existenţă a clubului parizian.

Operație de rutină

Pe 17 martie 1982, Adams trebuia să efectueze o intervenţie chirurgicală de rutină la genunchi, ca urmare a unei rupturi de ligament.

Jucătorul lui Paris Saint-Germain nu avea de ce să se teamă. Operația la ligamente era una de rutină, dar pentru mai multă siguranță era efectuată sub anestezie totală. A fost ales pentru această procedură un spital din Lyon.

Înainte de operaţie, el a vorbit cu soţia sa, pentru a o linişti: „Încep să mă pregătească. Anestezistul va veni în câteva minute”.

Doză aproape letală de anestezic

De atunci nu a mai vorbit niciodată. În urma unei doze aproape letale de anestezic, a suferit un bronhospasm, o contracţie a bronhiilor care face dificilă respiraţia, iar creierul său a fost lipsit de oxigen. De atunci, a fost în stare vegetativă.Cel care l-a intubat era un stagiar, apreciat ulterior drept “mediocru”. Nu exista o masă bombată necesară acestui tip de operaţie în poziţie ventrală, iar pernele care ar fi trebuit să-l stabilizeze pe pacient alunecau. Iată o succesiune de erori care a antrenat un bronhospasm, înecând plămânii lui Jean-Pierre Adams şi lipsind, timp de prea multe minute, creierul de oxigen.

Pedeapsa

Cei doi anestezişti, declaraţi vinovaţi de rănire involuntară, au primit fiecare câte o lună de închisoare cu suspendare şi au fost obligaţi la plata unei amenzi în valoare actuală de 800 de euro. La tribunalul administrativ, soția fotbalistului, Bernadette Adams, a obţinut despăgubiri şi o pensie viageră, pe care i-o plăteşte sistemul de asigurări din Lyon.

În ziua operației lui Adams, mai mulți angajați ai spitalului din Lyon erau în grevă. Cu toate acestea, operația a avut loc, chiar dacă anestezistul avea în grijă, în același timp, opt pacienți, inclusiv Adams.

Adams a fost supravegheat de un stagiar, care a spus mai târziu: „Nu eram la înălțimea sarcinii care mi-a fost încredințată”.

Finalul

Zi de zi alături de fostul fotbalist, Bernadette Adams se temea că va muri înaintea lui, și că nimeni nu ar mai fi avut grijă de el. Nu s-a întâmplat asta. Drumul lung, de 39 de ani, pe culoarul morții, s-a încheiat luni pentru Jean Pierre Adams. Iar Bernadette rămâne un exemplu rar de devoțiune dusă la extrem.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol