19 noiembrie 2022, 2:54

A fost decernat Premiul Nobel pentru Medicină. Care este cercetarea câștigătoare

Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Pääbo, a anunțat luni Academia Regală Suedeză pentru Științe. Acesta a primit premiul pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană.

Anunțul a provocat o ușoară surpriză, mulți așteptându-se ca premiul să meargă să meargă la o femeie cercetător, cele mai vehiculate nume fiind Mary-Claire King, ce în 1990 a descoperit o genă responsabilă pentru cancerul de sân și Katalin Kariko, pioneră a tehnologiei ARN.

„Omenirea a fost întotdeauna intrigată de originile sale. De unde venim și care este legătura noastră cu cei care au venit înaintea noastră? Ce ne deosebește pe noi, Homo sapiens, de alți hominizi?

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominid necunoscut până atunci, Denisova.

De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominizi dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de hominizii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, spune comitetul Nobel în expunerea motivelor pentru acordarea premiului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol