20 mai 2024, 20:00

Savantul din România cu șanse la Nobel

Absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București, născut în Cârța, județul Harghita, membru de onoare a Academiei Române și Academiei Maghiare de Științe, profesorul Albert-Laszlo Barabasi este cunoscut pentru cercetarea rețelelor fără scară (scale-free networks).

Barabasi a fost ales membru al Academiei de Științe a Statelor Unite.
Originar din Cârța (Harghita), absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București, master în Fizică Teoretică la Universitatea Eötvös din Budapesta, și-a obținut doctoratul la Universitatea din Boston. Este Profesor de Știința Rețelelor la Universitatea Northeastern și deține o poziție în Departamentul de Medicină de la Harvard Medical School.

Contribuție crucială la studierea rețelelor

În domeniul său, Barabási a adus o contribuție crucială la studierea rețelelor (mai precis, scale-free networks). Rețelele, în cel mai general sens, sunt structuri compuse din noduri (sau puncte) care sunt conectate între ele prin legături. Acestea pot reprezenta diverse tipuri de conexiuni în diverse sisteme, fie că sunt sociale, biologice, tehnologice sau economice. De exemplu, într-o rețea socială, nodurile ar putea fi persoane, iar legăturile ar reprezenta prieteniile sau relațiile profesionale dintre ele.
Știința rețelelor este un domeniu interdisciplinar care studiază aceste rețele pentru a înțelege modul în care structura și dinamica conexiunilor influențează comportamentul și performanța întregului sistem. Acest domeniu folosește teorii matematice, algoritmi computaționali, și modele statistice pentru a analiza rețelele și pentru a descoperi modele și principii care pot explica și prezice comportamentul complex al sistemelor interconectate.
De exemplu, știința rețelelor poate fi folosită pentru a identifica persoanele influente în rețelele sociale, pentru a optimiza rutele în rețelele de transport, sau pentru a îmbunătăți robustețea rețelelor de telecomunicații.

La bursa zvonurilor lumii ştiinţifice, Barabási este cotat ca fiind viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

“Barabási este în momentul de faţă, probabil, cel mai titrat cercetător născut în România”

Albert – Lászlò Barabási a influenţat metodologia ştiinţifică globală în studiul sistemelor complexe într-un mod surprinzător, deschizând o abordare nouă extrem de ofertantă în multe domenii ale cunoaşterii. Fizician la origine, Barabási a reuşit să influenţeze ştiinţele naturii, ştiinţele sociale şi ştiinţele vieţii, şi chiar a trecut graniţa, aproape impermeabilă în ultima vreme, dintre ştiinţă şi cultură populară.

Este membru de onoare al Academiei Române, dar și al Academiei Maghiare de Științe.

În 2005, Consiliul Național de Cercetare – „ramura operațională și principala ramură programatică a Academiei de Științe a SUA (NAS)”, conform site-ului NAS – a publicat un raport intitulat, pur și simplu, „Știința rețelelor”, arată site-ul Northeastern University.

În acesta, Barabási spune că „Academia a definit oficial știința rețelelor ca fiind un domeniu independent de investigație care nu este doar o simplă parte a matematicii sau a fizicii”, ci o arenă cu propriul set de întrebări care justifică o urmărire specifică și metode unice.

Barabási, profesor Robert Gray Dodge de știința rețelelor și distins profesor universitar de fizică la Northeastern University, urmează această linie de cercetare din 1995. Acum, el devine primul membru al Northeastern care a fost ales la NAS în timp ce era angajat la Northeastern.

Herbert Levine, distins profesor de fizică la universitate și care este, de asemenea, membru al Academiei, a fost ales în această organizație înainte de a se alătura Northeastern.

Foto: Ruby Wallau/Northeastern University


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol