9 iulie 2020, 15:13

A fost descoperit locul unde iau naștere stelele. Care sunt explicațiile experților NASA

Te-ai gândit vreodată de unde apar stelele? Ei bine, astronomii NASA au găsit deja răspunsul și sunt de părere că locul unde iau naștere acestea sunt norii de gaz din nebuloasa Rosette.

Pe lângă faptul că sunt o sursă de energie și noi elemente, stelele reprezintă și un idicator care arată ce etapă a vieții există în galaxiile îndepărtate de a noastră. Specialiștii NASA spun că apariția stelelor este influențată de mai mulți factori și că nu orice regiune cosmică poate produce aceste corpuri cerești.

Astfel, pentru apariția unor stele noi este nevoie de mai multe componente, pe lângă norii de gaz, mai este nevoie și de un mediu propice lipsit de găuri negre care să nu absoarbă respectivii nori de gaze şi praf sau care să nu emită cantităţi mari de radiaţii care să supraîncălzească elementele din aceşti nori şi să împiedice interacţiunile gravitaţionale dintre acestea.

Astronomii NASA au sesizat descoperit o astfel de regiune, în 2010. Este vorba de nebuloasa Rosette, din constelaţia Unicornului, aflată la aproximativ 5.000 de ani-lumină de a noastră. Observațiile realizate de cercetărori asupra acestei nebuloase au concluzionat faptul că norii ei de gaz au toate calitățile pentru a putea forma stele noi, protostelele, care vor ajunge să aibă peste zece mase solare, adică să fie de zece ori mai grele decât Pământul, mai arată Descoperă.ro. 

Astfel, astronomii au putut stabili faptul că nebuloasa Rosette şi norii de gaz din jurul acesteia se întind pe o suprafață de aproximativ 130 de ani-lumină, iar masa acesteia se ridică la aproximativ 10.000 de mase solare. Până acum, observatorul cu raze X Chandra a dus la descoperirea a peste 2500 de stele tinere; dintre aceste stele: HD 46223 şi HD 46150, care sunt capabile să emită o serie de radiații ionizante care fac descoperirea acestei nebuloase și a norilor de gaz din jurul ei să fie mai facilă.

Sursă Foto: Descoperă.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.