29 martie 2024, 17:37

A fost identificată originea maladiei Crohn

Multe boli își au originea în dezvoltarea umană timpurie. Un nou studiu, realizat la scară largă, care a cartografiat celulele intestinului uman de la dezvoltarea timpurie până la maturitate, realizând cea mai cuprinzătoare colecție celulară a intestinului până în prezent, arată că boala Crohn (o afecțiune inflamatorie intestinală, care atacă tractul gastrointestinal) poate fi cauzată de activarea unor căi specifice în țesuturile în curs de dezvoltare. Studiul indică potențiale ținte pentru noi medicamente în tratarea acestei afecțiuni și a altor boli inflamatorii intestinale, scrie sciencedaily.com.

Cheia pentru a înțelege ce se întâmplă în dezvoltarea timpurie și modul în care acest lucru poate afecta sănătatea sau poate duce la apariția unor boli, va duce probabil la transformări în domeniul sănătății, spun specialiștii.

Inițiativa aparține consorțiului Human Cell Atlas (HCA), care și-a propus să cartografieze fiecare tip de celulă din corpul uman, pentru a aduna laolaltă cunoștințele despre biologie, infecție și boală.

Hărțile detaliate 3D vor ajuta la explicarea modului în care intestinul se formează și funcționează, ceea ce va transforma cercetarea asupra bolilor intestinale.

Intestinul este un țesut complicat, format din mai multe tipuri de celule, și se schimbă extrem de mult în timpul dezvoltării timpurii.

Pentru a înțelege cum se dezvoltă și funcționează, cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger, Universitatea Newcastle, Universitatea din Cambridge și colaboratorii lor din cadrul HCA, au studiat mai mult de o treime dintr-un milion de celule intestinale individuale, din țesut aflat în dezvoltare de la donatori copii și adulți.

Utilizând metoda de genomică cu o singură celulă și tehnici de ultimă oră de analiză, echipa a dezvăluit ce gene sunt active în fiecare celulă și a creat o colecție impresionantă de celule intestinale aflate în diferite stadii de dezvoltare, în 12 regiuni ale intestinelor.

„Studiind mai multe regiuni ale intestinului uman de-a lungul dezvoltării, copilăriei și maturității, am creat o hartă unică și detaliată a intestinului uman sănătos. Această colecție de celule intestinale dezvăluie evenimente complexe care apar în timpul dezvoltării lor, inclusiv modul în care sistemul imunitar și nervos se dezvoltă în intestinul sănătos, și identifică diferențe importante de-a lungul intestinelor. Datele sunt disponibile astfel ca open-source (n.a. pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine), și altor cercetători care studiază intestinul și vor contribui, fără îndoială, la descoperirile viitoare”, spune Rasa Elmentaite, de la institutul Wellcome Sanger autor principal al studiului.

Specialiștii au studiat și biopsii ale țesutului intestinal de la copiii cu boala Crohn. Acest lucru, în combinație cu datele obținute din țesuturi cu dezvoltare sănătoasă oferă noi perspective asupra bolilor rare, dar și ale bolilor comune ale intestinului, spun ei.

În timp ce colecția celulelor intestinale este un exemplu al modului în care înțelegerea dezvoltării țesutului poate face lumină asupra bolilor, specialiștii își propun totodată ca referință genomică, crearea celei mai mari colecții de celule umane (Human Developmental Cell Atlas, HDCA), care va permite noi perspective pentru înțelegerea bolilor.

Modul în care cercetătorii de la HCA Developmental Biological Network își propun să creeze aceste hărți genomice detaliate ale celulelor, țesuturilor și organelor aflate în diferite etape ale dezvoltării umane sănătoase a fost dezvăluit pe 8 septembrie, în revista Nature.

„Atlasul Dezvoltării Celulelor Umane, (The Human Developmental Cell Atlas, HDCA) va oferi resurse vitale pentru a înțelege multe aspecte ale biologiei și bolii și pentru a îmbunătăți sănătatea umană. Detalierea planului ne permite să vedem progresele pe care le-am făcut până acum în crearea colecției pe care am dezvoltat-o lucrând cu celulele intestinului, modul în care intenționăm să depășim provocările pentru a realiza un atlas complet al dezvoltării celulelor umane și modul în care acest lucru va fi folosit pentru a înțelege bolile”,  spune profesorul Muzlifah Haniffa, autor principal în cele două lucrări și coordonatorul rețelei biologice de dezvoltare, de la Universitatea Newcastle.

Coordonată în întreaga lume de profesorul Muzlifah Haniffa, profesorul Sten Linnarsson și profesorul Deanne Taylor, rețeaua biologică de dezvoltare HCA va reuni multe echipe de cercetători din întreaga lume, care vor face schimb de date și resurse etice. Comunitatea interdisciplinară va analiza și combina date din diferite stadii de dezvoltare, creând hărți întregi, 3D, ale organele și embrionului în diferite stadii de dezvoltare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol