28 aprilie 2024, 15:03

A fost publicată o fotografie cu Sfântul Nectarie, necunoscută publicului până acum

Blogul Athos Photoarchive a publicat recent o fotografie necunoscută publicului până acum, în care apare Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina.

În fotografie apare Sfântul Nectarie pe vremea când era Episcop de Pantapole în Patriarhia Alexandriei, în dreapta Patriarhului Sofronie al IV–lea.

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, numit Taumaturgul pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer, este unul dintre cei mai iubiți sfinți din Grecia. Un pelerinaj impresionant are loc atât la Mănăstirea sa din Insula Eghina cât și în toate locurile care dețin fragmente din moaștele sale, așa cum este Mănăstirea bucureșteană Radu-Vodă.

În anul 2020 s-a împlinit un secol de la trecerea în veșnicie a Sfântului Nectarie de Eghina iar în 2021 a fost lansat filmul „Omul lui Dumnezeu” (Man of God) regizat de Yelena Popovic în care este prezentată viața Sfântului tămăduitor, jucat de actorul Aris Servetalis, amintește site-ul basilica.ro.

La 9 noiembrie, Calendarul creştin-ortodox marchează sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, episcop al Pentapolei și ctitor al mănăstirii „Sfânta Treime” de pe insula Eghina din Grecia. În 1961, după ce a analizat minunile săvârşite de acesta, Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolului l-a proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe, prăznuirea lui făcându-se în ziua de 9 noiembrie, o zi mai târziu decât data plecării sale din această lume, care coincidea cu ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, scrie RADOR.

Multe dintre minunile săvârşite de Sfântul Nectarie, din timpul vieţii dar şi dincolo de trecerea sa pământească, sunt mărturisite şi redate în mai multe volume în care se descriu amănunţit aceste fapte.

Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie, devenind astfel cel mai venerat sfânt din această ţară ortodoxă. Zilnic credincioşii se închină la moaştele Sfântului Nectarie şi la mormântul său, făcând din mânăstirea sa din insula Eghina unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din întreaga ţară.

Sfântului Nectarie i se mai spune și „vindecătorul de cancer”, căci sunt destule mărturiile cum că Sfântul Nectarie i-ar fi ajutat pe cei atinși de cumplita boală și care s-au rugat la moaștele lui.

Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti găzduieşte, în pronaos, o raclă din argint cu o parte din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul (Vindecătorul), renumit pentru minunile pe care le-a făcut chiar din timpul vieții sale, ajutându-i pe cei aflați în suferință.

Părţi din moaştele sfântului se mai regăsesc la biserica „Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iaşi, la Mănăstirea rupestră Şinca Veche, judeţul Braşov, la Mănăstirea Putna, Schitul „Sfinţii Ioan şi Nectarie” din Brădetu, judeţul Argeş, Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, judeţul Tulcea, Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Capela „Sfântul Andrei” din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, biserica „Sfinţii Voievozi” din satul Ghimiceşti, comuna Fiţionesti, judeţul Vrancea, biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bucium, judeţul Braşov, biserica Spitalului TBC din Sibiu, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

În lume, în afara Mănăstirii din Insula Eghina (Grecia), sunt prezente moaşte ale Sfântului Nectare în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră de la Sfântul Munte Athos (mâna stângă a vindecătorului de cancer), iar la Biserica „Sfântul Nectarie” din Charlotte, Carolina de Nord, SUA, se găsesc părticele din moaştele sfântului.

Foto credit: Basilica.ro

*Sfântul Nectarie pe vremea când era episcop de Pantapole (1889 – 1890)  în Patriarhia Alexandriei, în dreapta Patriarhului Sofronie al IV–lea (1798 – 1899). Sursă foto: athosphotoarchive.blogspot.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol