13 mai 2024, 12:38

Peste 60% din aportul caloric este alcătuit din alimente ultraprocesate. Calitatea alimentației, redefinită cu ajutorul AI

O echipă de cercetare de la Harvard School of Medicine și alte centre medicale din Boston au creat și antrenat un algoritm de învățare automată (FoodProX) care determină cu exactitate gradul de procesare pentru orice aliment. Conform rezultatelor, peste 73% din aprovizionarea cu alimente din SUA este ultraprocesată(grad NOVA4), ceea ce înseamnă aproape 3 din 4 alimente. 20% sunt NOVA3 (alimente procesate). Rezultatele au fost publicate în Nature Communications.

Bazându-se pe clasificarea alimentară NOVA, echipa a mers un pas mai departe prin algoritmul AI, introducând FPro, un scor de procesare continuă care combină caracteristici ale tehnicilor de procesare învățate din etichetele NOVA, cu concentrațiile de nutrienți din bazele de date despre compoziția alimentelor ale SUA.

Dependența crescută de alimentele ultraprocesate în dietă se corelează cu riscuri mai mari de sindrom metabolic, diabet, boli cardiovasculare, cancer, crește vârsta biologică și reduce biodisponibilitatea vitaminelor. Însă înlocuirea alimentelor cu alternative mai puțin procesate poate îmbunătăți semnificativ situația, ceea ce sugerează că accesul la informații privind gradul de procesare, indisponibil în prezent consumatorilor, ar putea îmbunătăți sănătatea populației.

Conform autorilor, în mod tradițional, consumatorii din SUA și nu numai, se bazează pe recomandările dietetice bazate pe categorii de alimente, cum ar fi Food Pyramid (din 1992) sau MyPlate (din 2011), care definesc proporția de fructe, legume, cereale, lactate și proteine care constituie o dietă sănătoasă. În ultimii ani, totuși, un număr tot mai mare de studii și ghiduri alimentare au subliniat rolul gradului de procesare a alimentelor.

Astfel, rolul alimentelor procesate a fost inclus în politicile alimentare și există mai multe sisteme de clasificare a procesării alimentelor, subliniind trecere de la securitatea alimentară, care se concentrează pe accesul la alimente la prețuri accesibile, la securitatea nutrițională, care subliniază nevoia de alimente sănătoase, bogate în nutrienți.

Mai multe, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol