6 mai 2024, 13:12

A fost revitalizată promenada Împărătesei Sissi din Băile Herculane

Ce nu sunt în stare să facă autoritățile fac diverse asociații și organizații cu sprijinul voluntarilor. Așa s-a întâmplat și în stațiunea cărășeană Băile Herculane, unde HerculaneProject, cu ajutorul a 30 de voluntari, a făcut o serie de intervenții pentru reactivarea malului Cernei.

Astfel, au fost construite un pavilion, locuri de odihnă și un punct de belvedere. Urmează ca amenajarea urbană a malului Cernei să fie continuată în 2024 prin construirea unei zone de amfiteatru și amenajarea zonei de cădițe.

Proiectul face parte dintr-o amenajare de ansamblu formată din mai multe etape de intervenții în spațiul public, soluțiile fiind alese în urma unor concursuri destinate studenților arhitecți din România.

Școala de vară „Baia de Arhitectură Ediția V” a propus o amenajare urbană formată dintr-o zonă de promenadă, o serie de locuri de odihnă acoperite aflate în directă legătură cu Pavilionul Naiada și un punct de belvedere către Baia Neptun și Podul de Fontă, scrie Tion.

Potrivit reprezentanților HerculaneProject, intervențiile sunt reversibile, fiind construite din lemn prin chertare. Atelierul tehnic al școlii de vară a fost coordonat de către arhitecții Marius Miclăuș și Daniel Antoci, proiectul fiind gestionat de către arhitectele Oana Chirilă și Cristina Apostol.

„În centrul istoric, chiar în arealul unde Asociația Locus a făcut lucrări, existau o promenadă și un pavilion, deseori utilizate chiar și de către Împărăteasa Sissi. Acestea sunt atestate istoric prin diverse scrieri, cât și prin imagini și cărți poștale de la sfârșitul secolului XIX.

Arhitectura specifică a Băilor Herculane include elemente istorice de promenadă, care încurajează plimbarea în aer liber și curele medicale homeopate și nu în ultimul rând, include pavilioane exterioare și locuri de stat.

Arealul istoric este împânzit de astfel de inserții, atât în mediul urban, cât și în cel natural, dar majoritatea se găsesc în stadii avansate de degradare, în ciuda faptului că reprezintă cele mai potrivite moduri pentru ca turiștii și localnicii să se bucure de izvoare și de peisajul zonei”, au transmis reprezentanții HerculaneProject.

Pentru că spațiul a fost dat uitării, deși are un potențial foarte mare de regenerare și utilizare de către turiști, Asociația Locus a propus încă din 2019 o etapizare prin care spațiul să fie redat turiștilor și comunității. Astfel, în anul 2019 s-a construit Pavilionul Naiada, anul acesta lucrările au vizat construirea promenadei, a locurilor de stat și a punctului de belvedere, iar în 2024 inițiatorii proiectului au în vedere construirea unei zone de amfiteatru și amenajarea cădițelor.

„Pentru noi este o mare bucurie să vedem cum spațiul este utilizat de către turiștii care vin la băi, aici la cădițe, cât și de către comunitate. Lucrările au durat zece zile și am avut marele noroc de a avea alături o echipă mare formată din mulți oameni tineri, energici și determinați să învețe.

Șantierul nu este gata, urmează ca în această toamnă să montăm plasa de hamac și pânze de acoperire la punctul de belvedere, cât și să montăm balustrada. Ne gândim și la câteva soluții pentru iluminatul pe timp de noapte, astfel încât promenada să fie accesibilă și după lăsarea serii.

Dincolo de reactivarea malului Cernei, pentru echipa noastră este foarte important să continuăm să aducem la Herculane viitori profesioniști în domeniu, precum și arhitecți, peisagiști sau meșteșugari tocmai pentru a transmite mai departe generațiilor tinere arta aceasta de a lucra tu cu mâinile tale cu lemn, cu piatră, cu detalii ce necesită decizii luate sub presiune.

Sunt mulți factori care, sperăm noi, să fie de ajutor în viitoarele cariere de arhitecți ale voluntarilor. Ne propunem continuare proiectului și dacă administrația locală va fi de acord, poate să extindem amenajarea și după anul 2024”, a declarat Oana Chirilă, președintele Asociației Locus și coordonatoarea HerculaneProject.

Propunerea din acest an a avut în vedere atât cadrul natural, cât și cadrul istoric și cultural, îndiguirea malului Cernei fiind înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice. Soluția intervenției a fost selectată în urma unui concurs de arhitectură pentru studenți, organizat în vara anului 2022, câștigătorii concursului fiind Narcis Sala și Andrei Șipoș, studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Juriul concursului a fost format din: arh. Marius Miclăuș, arh. Răzvan Negrișanu, arh. Răzvan Popescu, arh. Diana Sava și arh. Mihai Șom (câștigători ai ediției anterioare a concursului Baia de Arhitectură) și un reprezentant al Primăriei Băile Herculane.

Echipa din partea Asociației Locus a fost formată din Mihai Sora, Mihai Chirilă, Adriana Spulber și Mihnea Curuțiu. Echipa de voluntari a fost formată din: Luca Daria, Ghișe Laura, Chende Maria, Stan Patricia, Donisă Cosmina, Daria Stănuică, Pop Ștefania, Iordache Alex, Cheberle Bianca, Farcașan Ana, Popescu Tamara, Ionescu Iulia, Andreea Pîrlica, Orbán Áron, Urzică Andra, Ana Brădescu, Drăgan Teodora, Savin Denisa, Melinte Irina, Cleopatra Gudac, Socol Mihail, Drăgan Ștefania, Beleagă Alexandra.

„Baia de Arhitectură Ediția V” este un proiect organizat de către Asociația LOCUS, susținut de Ordinul Arhitecților din România prin timbrul de arhitectură, având ca partener strategic Fundația Archaeus și ca parteneri Primăria Băile Herculane și Consiliul Local Băile Herculane, Administrația Națională a Apelor Române Banat, OAR / Filiala Timiş, Asociația Peisagiștilor din România filiala Vest și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol