22 septembrie 2023, 14:31

A început construirea primului parc fotovoltaic plutitor din România

România va avea și ea un parc fotovoltaic plututitor. Lucrările au început deja. Construcţia, pe lacul de liniştire Grebla, a primului sistem de energie fotovoltaică plutitor, va genera mai bine de 1 milion KW/an şi o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 tone CO2 anual.

TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, construiește centrala fotovoltaică de pe lacul de liniștire Grebla. Astfel, va fi pusă în valoare sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România.

Proiectul își propune să dispună de corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniștire Grebla, cu o suprafață de aproximativ 30.000 m². Energia produsă va acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power. De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care va totaliza peste 332,622 t CO2 pe an, transmit reprezentanții CEZ România, relatează expressdebanat.ro.

Valoarea investiției este de 1,36 milioane de euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli. 131.950 de euro reprezintă valoarea neeligibilă, iar valoarea totală eligibilă este de 1.231.602 de euro, din care 737.500 de euro reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol