24 aprilie 2024, 21:16

A murit femeia cu două fețe, la propriu. Povestea primei paciente din SUA care a beneficiat de transplant aproape complet de față

Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat mass-media locale și internaționale.

Operată în decembrie 2008

Culp a fost supusă în decembrie 2008 la o complicată intervenție chirurgicală care a durat peste 22 de ore, la care a participat o echipă numeroasă de medici, în frunte cu specialista Maria Siemionow, de la Cleveland Clinic, din Ohio, amintește agerpres.ro.

Pentru Connie Culp, internarea in clinica din Cleveland a fost un miracol. Când chirurgii de aici au decis să o ajute, Connie pierduse aproape orice speranță că ar putea reveni vreodată la o viață cât de cât normală, relata Știrile PRO TV.

Sub anonimat

În principiu, identitatea şi motivele leziunilor sale au fost păstrate sub anonimat.

Acum, mass-media locale au reamintit că rănile grave pe care le-a suferit femeia au fost pricinuite de un glonţ tras în faţă de soţul acesteia.

Într-un comunicat publicat de Institutul de Dermatologie şi Chirurgie Plastică din Cleveland Clinic, a fost subliniat curajul primei paciente care a efectuat acest transplant complex, care a considerat-o pe Connie, „o pionieră ce a făcut un mare cadou omenirii”.

O pionieră

Potrivit CNN, Connie Culp, care devenise o militantă pentru donarea de organe, a decedat miercurea trecută în urma complicaţiilor provocate de o infecţie care nu avea nicio legătură cu transplantul pe care îl suferise în urmă cu peste un deceniu.

Connie a trecut prin 30 de operații diferite. Și asta înainte de transplant. Au urmat testele de compatibilitate, după care chirurgii din Cleveland i-au reconstituit bărbia pentru a crea o bază care să susțină restul grefei.

Apoi au îndepărtat ceea ce mai rămăsese din fața lui Connie, și i-au transplantat pielea și osatura facială a altei femei.

Cea mai riscantă etapă

Cea mai riscantă etapă a fost conectarea rețelei sanguine și nervoase  a noii fețe cu vasele de sânge și sistemul nervos ale bolnavei. Apoi, a urmat calvarul exercițiilor zilnice menite să-i redea mobilitatea facială, scriu Știrile PRO TV.

Medicii au reconstruit 80 % din faţa femeii, care suferea de leziuni grave şi îi lipsea complet nasul, osul palatal şi ochiul drept, printr-un transplant de la o donatoare decedată.

Femeia nu putea respira sau mânca în mod normal fiind hrănită cu cu ajutorul unui orificiu practicat în trahee, precizează agerpres.ro.

Chestiuni de etică

”Să nu vă gândiți că acum orice criminal își va putea schimba fața. Este vorba despre oameni care fie că s-au născut cu probleme grave anatomice sau oameni care au venit desfigurați din războaie ori au avut accidente grave ori chiar cancer maxilar sau mandibular, și în urma unei rezecții și-au pierdut o parte a feței”, declara, la momentul anunțului privind reușita transplantului, dr. Florin Russu, medic de chirurgie buco-maxilo-facială.

Asemenea operații rămân foarte controversate, mai ales că sunt realizate mai degrabă pentru ameliorarea calității vieții pacienților, decât din rațiuni imperioase de sănătate.

Riscurile

Printre riscurile intervenției se numără modificarea patologică a țesuturilor implantate, precum și complicații cauzate de medicamentele pe care pacientul trebuie să le ia toată viața.

”Partea bună, la față, este că fața este cea mai irigată parte a corpului uman iar refacerea țesuturilor, mușchilor, vaselor se face mult mai rapid”, a mai spus Florin Russu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol