23 iulie 2024, 21:54

A murit marea actriță Ileana Stana Ionescu

Actriţa Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat Teatrul Naţional Bucureşti, pe pagina sa de Facebook.

„Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière.

În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).

Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei”, se spune în postare.

Actriţa Ileana Stana Ionescu, cu o carieră de peste şase decenii, va rămâne în inimile spectatorilor cu roluri celebre precum Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990. Dar şi pentru interpretări remarcabile în pelicule precum: „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chiriţa” (1986), „Aici nu mai locuieşte nimeni” (1995), „Dumbrava minunată” (1980).

Ministerul Culturii deplânge moartea actriţei Ileana Stana Ionescu, subliniind că artista a fascinat generaţii întregi cu rolurile sale din filme sau teatru pe care fiecare dintre noi şi le va aminti cu plăcere şi cu zâmbetul pe buze.

„Am aflat, cu profundă întristare, de trecerea la cele veşnice, la vârsta de 87 de ani, a doamnei Ileana Stana-Ionescu. (…) De-a lungul celor şase decenii închinate scenei, Ileana Stana-Ionescu a fascinat generaţii întregi cu rolurile sale din filme sau teatru, pe care fiecare dintre noi şi le va aminti cu plăcere şi cu zâmbetul pe buze: ‘Cuibul cu viespi’, ‘Cucoana Chiriţa’, ‘Secretul lui Bachus’, ‘Păcală’, ‘Dumbrava minunată’, ‘Chiriţa în Iaşi’, ‘Alo, aterizează străbunica!’, ‘Zidul’, ‘Păcală se întoarce’, ‘Gaiţele’, ‘Idiotul’, ‘Titanic vals’. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite Ministerul Culturii într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Florin Ghioca/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol