9 decembrie 2024, 12:52

A murit Sanda Manu, unul dintre cei mai mari regizori din România

Regizoarea Sanda Manu, unul dintre cei mai importanți regizori din România, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat actrița Oana Pellea.

Alexandra-Ioana Manu s-a născut în 6 august 1933.

A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și ca profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC și, în fine, UNATC.

Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A fost căsătorită cu actorul Ștefan Tapalagă, cu care are un copil, Irina.

Sanda Manu a fost câştigătoare a Premiului de excelenţă în anul 1993 (pentru pedagogie artistică) şi a Premiului pentru întreaga activitate în anul 2008 (regizor), acordate de UNITER.

Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, unde a fost colegă de catedră cu Lucia Mureșan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu.

„Inteligența, sensibilitatea, foamea de cultură, ambiția, uriașa putere de muncă, grija față de tânăra generație și dragostea pentru țară au făcut din Sanda Manu una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite în lumea teatrului”, spunea Radu Beligan.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin.

În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba. A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER, în 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați, în 2003. Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este „Cum iubește cealaltă jumătate” de la Teatrul Mic din București.

În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. A fost, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.

În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, „Vocea umană”, cu actrița Oana Pellea ca protagonistă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol