8 iunie 2022, 22:40

A murit Vangelis

Vangelis, pionierul muzicii electronice care a câștigat un premiu Oscar pentru „Chariots of Fire” și a compus alte coloane sonore de film de referință precum „Blade Runner”, a murit la vârsta de 79 de ani.

Rapoartele presei grecești spun că a murit într-un spital francez în timp ce era tratat pentru COVID-19, scrie Variety.

Lansarea

Folosirea unei piese de pe albumul său din 1975 „Heaven and Hell” ca temă pentru serialul „Cosmos” al lui Carl Sagan de pe PBS i-a adus numele și muzica în prim-plan în Statele Unite.

Dar muzica sa pentru filmul „Chariots of Fire”, din 1981, a fost cea care i-a adus faima mondială. Producătorul David Puttnam a făcut această alegere neortodoxă pentru drama sa sportivă de epocă după ce a ascultat muzica lui Vangelis pentru documentarul francez despre natură „Opera Sauvage” și pentru albumul de studio „China”.

Așa cum făcea adesea, Vangelis a cântat la toate instrumentele, inclusiv la sintetizator, pian, tobe și percuție. Tema sa memorabilă nu numai că a fermecat cinefilii, dar coloana sonoră a ajuns nr. 1 în topurile Billboard și a fost nominalizată la premiul Grammy pentru înregistrarea anului.

A refuzat să participe la Premiile Oscar, deși a și câștigat trofeul, în martie 1982. „Au pus multă presiune pe mine să merg în America pentru Oscar”, a declarat el unui jurnalist britanic la acea vreme, „dar nu-mi place să fiu presat, și mai ales pentru asta. Urăsc ideea de competiție”.

Blade Runner, The Bounty, Cucerirea Paradisului

Oscarul pentru „Chariots of Fire” l-a azvîrlit imediat pe piața compozitorilor de film de la Hollywood. Ridley Scott l-a angajat pentru filmul său SF „Blade Runner”, iar Costa-Gavras l-a angajat pentru drama lui Jack Lemmon „Missing”, ambele în 1982 și ambele nominalizate la premiile BAFTA. A urmat remake-ul lui Mel GIbson „The Bounty” în 1984.

Printre partiturile ulterioare, tot pentru drame istorice, se numără „1492: Cucerirea paradisului” (1992), de Ridley Scott, și „Alexander” (2004), de Oliver Stone, ambele mai puțin celebre, dar totuși convingătoare din punct de vedere muzical, datorită amestecului de electronice cu orchestre și coruri convenționale. De asemenea, a semnat coloana sonoră pentru thrillerul erotic „Bitter Moon” (1992) al lui Roman Polanski.

Autodidact

Vangelis s-a născut Evángelos Odysséas Papathanassíou la 29 martie 1943 și a crescut în Atena. Pianist autodidact, a format o trupă rock, Forminx, în 1963, cântând muzică pop și cover-uri după Beatles, dar a început să lucreze la partituri și sesiuni de film câțiva ani mai târziu. După ce s-a mutat la Paris, în 1968 a format cvartetul de rock progresiv Aphrodite’s Child cu un grup de expatriați greci, printre care se număra și Demis Roussos. Grupul s-a bucurat de succes în topurile din mai multe țări europene, în special cu single-ul „Rain and Tear”.

Din ce în ce mai retras, a acordat puține interviuri, preferând să facă muzică în locul publicității și promovării. Cu toate acestea, într-un interviu din anii 1980, a spus următoarele: „Oamenii spun că un sintetizator este o mașină, nu un sunet natural. Totul este natural. Primul instrument construit – un flaut sau poate un tom-tom – a fost o mașină pentru a crea sunet. Instrumentele acustice convenționale, cum ar fi chitara, sunt fantastice, dar sunt limitate și dau întotdeauna același tip de sunet. Ne permite să mergem dincolo de ceea ce am cunoscut. Poți începe de la un bip și poți dezvolta o întreagă gamă de sunete cu variații infinite. Este incredibil.”

Curiozități

Artistul a compus muzică pentru funeraliile fizicianului Stephen Hawking în 2018. Ultimul său album de studio, „Juno to Jupiter” din 2021, a fost inspirat de sonda spațială Juno a NASA. Două dintre albumele sale solo ulterioare, „Oceanic” și „Rosetta”, au obținut nominalizări la Grammy ca cel mai bun album New Age.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol