29 mai 2023, 19:25

A scăpat sau nu virusul din laborator? Cercetările efectuate în Wuhan nu schimbă radical informaţiile despre pandemie

Şeful echipei de experţi conduse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care investighează originile COVID-19 a anunţat marţi că ancheta sa a scos la iveală noi informaţii, dar nu a schimbat radical imaginea pandemiei.

La finalul unei misiuni de patru săptămâni la Wuhan, în China, o echipă internaţională de experţi chinezi şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că nu a putut depista originile pandemiei de COVID-19. Membrii misiunii au precizat că este ”extrem de improbabilă” ipoteza conform căreia coronavirusul ar fi scăpat dintr-un laborator.
În schimb, echipa nu a reuşit să identifice animalul care a stat la baza maladiei.

Transmiterea coronavirusului de la un prim animal la un al doilea înaintea unei contaminări la om este ipoteza ”cea mai probabilă”, a precizat Peter Ben Embarek, şeful delegaţiei OMS care a realizat o investigaţie la Wuhan, oraş considerat epicentrul epidemiei.

Această pistă necesită cu toate acestea ”cercetări mai specifice şi mai ţintite”, a adăugat el.

Embarek a mai spus că transmiterea virusului prin lanţul frigorific este o posibilitate, recomandând cercetări suplimentare, scrie agerpres.ro.

”Lanţul frigorific” se referă la transportul şi comerţul alimentelor congelate. China a sugerat ideea conform căreia virusul ar putea fi transmis prin alimente congelate anunţând în mod repetat descoperirea unor urme de coronavirus pe ambalajele alimentelor importate.

Cu toate acestea, Peter Ben Embarek, specialist OMS în bolile animalelor, a mai precizat că investigaţia de aproape o lună desfăşurată în Wuhan nu a schimbat în mod radical informaţiile despre pandemie.

Embarek a mai spus că fi util să se analizeze dacă un animal sălbatic congelat, aflat într-o piaţă, în condiţii propice, poate favoriza transmiterea rapidă a virusului.

Acesta a mai spus că demersurile pentru identificarea originilor coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, dar este improbabil ca aceştia să fi fost în Wuhan.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol