20 aprilie 2024, 2:04

A vrut să facă arte marțiale de performanță, dar credința l-a ales să fie preot. Francisc Doboș, la Ediția de dimineață

Este figura cea mai cunoscută a catolicismului în România. Pentru că este tânăr, folosește rețelele de socializare, este ciclist, are vorbe bine țintite către inimile și mințile credincioșilor și chiar necredincioșilor. Este cool, dacă asta îmi este permis să spun și nu este o mică blasfemie. Dar în cazul unui preot asta cântărește enorm în atragerea oamenilor către Biserică. Și este valabil în privința oricărei credințe, până la urmă.

Părintele paroh de la Biserica Sacre Coeur din București, Francisc Doboș provine dintr-o familie de catolici, dar nu s-a imaginat preot catolic.

Nu a vrut să se facă preot, dar preoția l-a ales. ”Ea m-a ales, că eu am fugit de ea. După Revoluție, împreună cu fratele meu Mihai am început să facem arte marțiale. Arte marțiale de performanță. Și asta a stat în balanță, dar la un moment dat a fost o soră, o măicuță, Aurelia, care acum este la Ierusalim, care era atunci în parohia din Colentina. Eu eram foarte prezent acolo, ajutam foarte mult, toată viața am trăit pe lângă parohie. Ea m-a întrebat dacă nu aș vrea să devin preot”, mărturisește preotul Francisc Doboș, care este invitatul lui Lucian Mîndruță la ”Ediția de dimineață” de la ora 10:30, la Digi 24.

Credincioșii catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Duminica aceasta de la 10:30 Ediția de Dimineață aduce un invitat special. Francisc Doboș dezbate alături de Lucian Mîndruță limitele relației cu Dumnezeu. Care este diferența între frica și teama de Dumnezeu, o temă care probabil ne-a frământat pe fiecare dintre noi măcar o dată în viață.

În apropierea sărbătorilor Pascale, nu toți credincioșii își caută lumina sufletească în biserici. Cum sunt priviți aceștia de către părinții lăcașelor sfinte, este una din întrebările lui Lucian Mîndruță către preotul paroh.

Prezența preotului Doboș în studioul Digi24 la zi de mare sărbătoare pentru catolici coincide cu o altă veste bună pentru credincioși și nu numai.

Un catolic și un ortodox stăteau împreună și discutau. Ar fi putut fi începutul unui banc, însă pentru părintele Doboș și pentru părintele ortodox Constantin Necula a fost începutul unui proiect minunat, al unei călătorii pline de momente de cumpănă, dar și de momente revelatorii, care i-au învățat să ne prețuim reciproc mai mult ca oricând. Au scris împreună o carte, care zilele acestea a ajuns pe rafturi în rețeaua Diverta, după cum anunță preotul Doboș în pagina sa de Facebook.

Ne pregătim sufletul pentru cea mai mare dintre minuni: Minunea Învierii. Învierea este cea mai mare lecție de iubire pe care ne-a oferit-o Dumnezeu, pe care, dacă o lăsăm să ne ajungă în inimă ne va ajuta și pe noi să înviem, să trecem peste teamă și frică, și să începem să vedem toate minunile care ne înconjoară.

Iar, adesea, aceste minuni sunt oamenii pe care Dumnezeu îi scoate în calea noastră pentru a ne fi sprijin sau o oglindă care ne ajută să ne vedem mai clar.
De aceea, am ales să scriu o carte alături de un bun prieten, o minune de om alături de care am avut în ultimii ani nenumărate discuții care m-au îmbogățit spiritual. Cartea va fi lansată săptămâna viitoare și am speranța că le va oferi cititorilor răspunsuri la întrebările care îi macină și îi va ajuta să se regăsească în aceste vremuri agitate”, scrie părintele Doboș în pagina sa de Facebook.
Fiecare dintre noi a încercat să răspundă unor întrebări esențiale pentru noi oamenii de astăzi, întrebări care nu se referă la confesiunea noastră ci la modul în care alegem în fiecare zi să trăim și să ne îndeplinim menirea, aceea de a aduce Cuvântul Lui Dumnezeu mai aproape de inima oamenilor.
Astfel, în această carte, nu veți găsi o gâlceavă a filosofilor sau concluzii decisive, ci doar căutări. Atât eu, cât și Părintele Necula, am „pedalat” îndelung în jurul unor subiecte importante precum iubirea, iertarea, fericirea și împăcarea, încercând să redăm în cuvinte un adevăr mult prea mare, pe care îl putem vedea și simți doar cu inima.

Sper că inima voastră va ști să găsească printre cuvintele noastre acele răspunsuri de care are cu adevărat nevoie”, ne spune părintele Doboș, pe care vă invităm să îl ascultați vorbind atât de relaxat și de firesc despre credință, apropierea de Dumnezeu, despre liniște sau vremuri tulburi, despre teamă și frică și câte altele în dialogul cu Lucian Mîndruță, de la Digi 24:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol