CITIRE

Academia Suedeză ar putea pierde dreptul de a atri...

Academia Suedeză ar putea pierde dreptul de a atribui premiul Nobel pentru literatură

Academia Suedeză riscă să piardă dreptul de a mai acorda premiul Nobel pentru literatură, dacă nu va remedia situația în urma unui recent scandal sexual.

„Dacă lucrurile vor continua în acest fel şi dacă ei nu vor reuşi să îşi recâştige legitimitatea, am putea fi obligaţi să luăm măsuri drastice. Una dintre aceste măsuri ar putea fi să cerem permisiunea ca alte organizaţii să se ocupe de atribuirea premiului”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten.

Imaginea Academiei Suedeze a fost afectată după ce soţul poetei Katarina Frostenson a fost acuzat că a agresat mai multe femei, deși acesta a negat acuzațiile.

În urma scandalului, unii membri ai Academiei au părăsit instituția.

Directorului Fundației Nobel a precizat că Academia Suedeză a luat deja unele măsuri pentru a-și îmbunătăți reputația sa, acceptând o reinterpretare a statutului ei pentru a permite rezolvarea unor lucruri.

Întrebat de jurnaliştii de la Reuters dacă este de părere că Academia Suedeză a luat măsuri suficiente, Heikensten nu a fost foarte clar: „Cred că (acceptarea revizuirii statutului) a fost un pas în direcţia bună, însă Academia mai are de făcut şi alţi paşi. Aşadar, lucrurile nu arată chiar bine”. 

De asemenea, acesta a mai precizat că  ar fi benefic ca mai mulţi membri ai Academiei Suedeze să demisioneze.

Deși, până acum, în această perioadă, instituția demara procesul de selectare al candidaților la premiul Nobel pentru 2019, demersurile au fost blocate din cauza scandalului.

„Cu siguranţă, sperăm că Academia Suedeză va putea în cele din urmă să atribuie premiul pentru literatură în 2019, iar noi lucrăm din greu pentru ca acest lucru să se întâmple. Însă, dacă lucrurile nu vor fi remediate rezonabil de repede… cel mai probabil, în acest caz, va exista încă o amânare. Însă acesta ar fi un lucru foarte nefericit”, a mai spus Lars Heikensten.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.