2 martie 2024, 12:40

Acces gratuit la mamografia cu tomosinteză

Femeile din România vor avea acces gratuit, în curând, la mamografia cu tomosinteză 3D. Aceasta este cea mai modernă tehnică de screening și de diagnostic pentru cancerul de sân în stadii incipiente.

Informaţia referitoare la mamografia cu tomosinteză 3D apare în Hotărârea de Guvern (HG) din 27 iulie a.c., se arată într-o informare transmisă de comunitatea Declic.ro.

În aceeași HG este menţionat și că planurile de screening pentru cancer se aprobă prin Ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii. „Este trist că această informaţie a trecut neobservată, deși poate salva vieţi. Nu a fost prezentă nici măcar în presă”, spun reprezentanţii platformei Declic.ro, care vor ca informaţia să ajungă la cât mai multe femei.

Totodată, reprezentanţii comunităţii Declic au dorit să sublinieze că femeile îi pot solicita medicului de familie bilet de trimitere către această investigaţie non-invazivă și nedureroasă. Mamografia cu tomosinteză 3D este mult mai eficientă decât cea 2D, scrie Viața Medicală.

În România, statisticile cu privire la cancerul mamar sunt îngrijorătoare. În fiecare oră, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 3 ore, o femeie pierde lupta cu această boală. În 2020, aproape 4.000 de femei și-au pierdut viaţa din cauza cancerului mamar nediagnosticat la timp.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol