16 aprilie 2024, 20:53

Acești 6,4 alegători pentru prima oară, născuți și crescuți sub Erdogan, pe care ”Sultanul” nu a reușit să-i transforme

Niciunul dintre cei doi favoriți la prezidențialele din Turcia nu a reușit, potrivit rezultatelor încă parțiale, să obțină peste 50% dintre sufragiile exprimate. Turcia se îndreaptă, astfel, către o premieră istorică: un al doilea tur, la 28 mai, pentru a-l afla pe candidatul câștigător, dintre reprezentantul opoziției, Kemal Kiliçdaroglu, și președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan.

Recep Erdoğan ar fi obținut 49.35% din voturi, iar contracandidatul, Kemal Kılıçdaroğlu  -45.00%, potrivit agenției de știri de stat Anadolu, dar au existat discrepanțe între datele furnizate de presa de stat și Consiliul Suprem Electoral (YSK).

YSK a transmis că mai mult de 98,89% din voturi au fost numărate, dar că au existat întârzieri mari în numărarea sufragiilor din străinătate. YSK invocat drept motiv pentru întărziere creșterea numărului de alegători din diaspora, dar și a partidelor care participă în acest an la alegeri.

La primele ore ale zilei de luni, rivalii prezidențiali Recep Tayyip Erdoğan și Kemal Kılıçdaroğlu au vorbit susținătorilor lor și ambii au susținut ideea unui tur de scrutin dacă este necesar.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, dat pe primul loc de presa oficială de stat duminică seara, a scăzut sub pragul de 50% după numărarea a 90 la sută dintre buletinele de vot, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, are de asemenea sub 50%, ceea ce înseamnă că în Turcia se va organiza un al doilea tur de scrutin prezidențial.

După 20 de ani de domnie, ”sultanul vremurilor moderne”, Recep Tayyip Erdogan, este mai fragilizat decât oricând. Turcii l-au penalizat pentru rolul său în prăbușirea economiei și gestionarea – foarte criticată – a situației de după seismele devastatoare din februarie.

Interesant, votul tinerilor a atârnat greu în balanță.

Sunt 6,4 milioane de primo-votanți (adică votanți pentru prima oară) dintre cei 64 de milioane de alegători. S-au născut și au crescut sub domnia lui Erdogan. O generație pe care Sultanul nu a reușit să o transforme, așa cum a promis, într-o ”generație pioasă”.

Aceasta este o problemă politică majoră în Turcia, unde unul din zece alegători are sub 25 de ani.

Videoclipuri pe TikTok, promisiuni de locuri de muncă, scutire de impozit pentru prima mașină, primul telefon sau primul calculator, internet gratuit. Candidații la alegerile prezidențiale și legislative din Turcia au făcut tot posibilul pentru a atrage votanții care își exercită prima data acest drept. Adică 7,6% din electorat.

Într-o țară în care unul din trei alegători are sub 32 de ani, nimeni nu poate pretinde că va câștiga alegerile fără votul tinerilor.

Pentru acești alegători cu vârsta sub 25 de ani, ”vechea Turcie” pe care o denunță Erdogan nu a existat niciodată. Pentru că ei nu au cunoscut-o niciodată. Succesele economice cu care se laudă Erdogan îi conving cu atât mai puțin cu cât intrarea lor în viața adultă are loc pe fondul unei inflații record (până la 85% anul trecut) și al unui șomaj masiv în rândul tinerilor (19% în februarie, potrivit cifrelor oficiale).

Tinerii reprezintă un electorat volatil, greu de „cernut” de către partide, sondaje și politologi. Tinerii sunt importanți pentru că sunt alegătorii cel mai puțin afectați de puternica polarizare politică din Turcia, remarcă Seda Demiralp, profesor de științe politice la Universitatea Isik.

”Deoarece același partid și același om conduc țara de peste 20 de ani, alegerile prezidențiale sunt foarte cristalizate și puțini alegători schimbă tabăra”, continuă ea. ”Dar nu vezi acest lucru în cazul tinerilor, care au puțină rutină a votului sau deloc. Ei pot trece mai ușor de o parte sau de alta. Și ei nu sunt mulțumiți nici de actualul guvern, nici de actuala opoziție”.

Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este „în mod clar în frunte” la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP, preluată de agerpres.ro.

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a promis luni victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului (28 mai), perspectivă care pare să se concretizeze în acest moment, transmite AFP.

Ahmet Yener, șeful Consiliului electoral suprem al Turciei, a respins acuzațiile opoziției potrivit cărora ar fi întârziat în mod deliberat publicarea unor rezultate.

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, în contextul în care în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol