3 martie 2021, 1:46

Acord comercial între Marea Britanică și Uniunea Europeană. Divorț oficializat de Crăciun

Atunci când nimeni nu se mai aștepta, în ajunul Crăciunului, Boris Johnson și Ursula von der Leyen au anunțat semnarea unui acord comercial între Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană.

Regatul Unit a reușit să ajungă la acord istoric pentru viitoarea relația comercială cu Uniunea Europeană, în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție.

Acordul va permite comerțul cu mărfuri fără tarife și fără cotă după 31 decembrie, dar acest lucru nu se va aplica industriei serviciilor – aproximativ 80% din economia Marii Britanii – sau sectorului serviciilor financiare.

Firmele care exportă mărfuri se vor confrunta și cu o cursă de pregătire pentru returnarea controalelor vamale și a frontierei la sfârșitul anului.

Acordul vine după trei zile de haos la principala trecere dintre Marea Britanie și Franța, oferind un exemplu despre cât de repede blocajele la frontieră pot sufoca comerțul internațional.

Negocierile au început în martie iar azi era ultima zi când putea evitată o perioadă de haos.

Ursula von der Leyen a declarat: ”Am ajuns în fine la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună”. Șefa Comisiei Europene a mai adăugat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Von der Leyen a mai spus că regulile privind competiția vor fi ”corecte și vor rămâne așa”, promițând că regulile și standardele UE ”vor fi respectate”.

Ea a mai spus că s-a convenit asupra unor ”mecanisme eficiente” pentru a interveni în cazul în care competiția este distorsionată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.