5 martie 2024, 0:39

Activiștii de mediu s-au lipit de șoseaua care leagă Berlinul de aeroport

Așa cum au promis în urmă cu nici două săptămâni, activiștii de mediu de la ”Last Generation” s-au ținut de cuvânt și au încercat să paralizeze circulația între Berlin și Aeroportul Internațional Berlin-Brandenburg.

Vineri dimineața, un grup de aproximativ zece femei și bărbați, cu vârste între 20 și 70 de ani s-au lipit efectiv de șosea și au blocat intrarea spre aeroport, pentru a trage un nou semnal de alarmă asupra catastrofei climatice spre care ne îndreptăm.

Un tânăr de 31 de ani s-a lipit atât de bine încât poliția a fost nevoită să cheme o echipă specializată să taie asfaltul. El a fost rănit ușor și a fost transportat la spital.

Martorii povestesc că acțiunea nu a fost tocmai spontană, ci organizată în detaliu. Activiștii au venit cu mai multe mașini închiriate. Au ocupat mai multe benzi, au condus mașinile una lângă alta, au încetinit, apoi au întors mașinile de-a latul, au sărit din ele și s-au lipit de asfalt, astfel încât nimeni nu a putut interveni.

Acțiunea s-a soldat cu un blocaj kilometric în trafic, din care a rezultat si un accident rutier.  Cei de la Focus au aflat că mașinile au fost închiriate prin contract de la firma Sixt. Aceștia au anunțat că nu vor mai pune la dispoziția ONG-ului mașini și s-au declarat complet în dezacord cu acțiunea acestora.

“Ultima generație” solicită printre altele și impunerea unei limite de viteză pe autostrăzi și bilete mai ieftine în transportul public. Poliția a deschis dosar penal pentru toți cei zece participanți la această acțiune de protest.

În ultimele luni au fost zeci de astfel de acțiuni pe teritoriul Germaniei, iar poliția a întocmit dosare penale pentru mai mult de o sută de persoane. Cei de la Last Generation au avertizat că acțiunile vor continua.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol