12 ianuarie 2023, 2:26

Actriţa Olivia de Havilland, cunoscută din „Pe aripile vântului”, a împlinit 104 ani. Ultima mare doamnă a cinematografiei clasice

Actriţa Olivia de Havilland, cunoscută pentru roluri din filme ca „Pe aripile vântului/ Gone With the Wind”, „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood”, „Moştenitoarea/ The Heiress” şi serialul „Nord şi Sud/ North and South”, a împlinit miercuri vârsta de 104 ani.

Melanie, din ”Pe Aripile Vântului”

Celebră pentru interpretarea personajului Melanie Hamilton, în pelicula de un răsunător succes, ”Pe Aripile Vântului”, şi pentru câştigarea a două Premii Oscar la categoria ”Cea mai bună actriţă în rol principal ” – în anul 1947, pentru filmul ”To Each His Own” şi în 1950, pentru ”The Heiress” -, a două Globuri de Aur – în 1950 şi 1987 – şi a două Premii ale criticilor de film din New York pentru cea mai bună actriţă, în 1948  (”The Snake Pit”) şi 1949 (”The Heiress”), Olivia de Havilland îşi păstrează intact şi astăzi, la împlinirea remarcabilei vârste de 104 de ani, acelaşi surâs, parcă ireal.

Este singura supravieţuitoare a suitei de actori principali din distribuţia filmului ”Pe Aripile Vântului” şi cel mai în vârstă star în viaţă din perioada de aur a Hollywood-ului anilor ’30 – ’40, scrie RADOR.

Actriţa cu ochi blânzi ca de căprioară şi-a început cariera chiar în timpul ascensiunii companiei Technicolor, în anul 1935, formând unul dintre cele mai reputate cupluri cu nu mai puţin celebrul Errol Flynn şi colaborând cu unele dintre cele mai importante nume din industria cinematografică a acelor timpuri – James Cagney, Rita Hayworth, Montgomery Clift, Bette Davis, Richard Burton, Clark Gable şi Vivien Leigh.

O stea pe Walk of Fame

Pentru contribuţia ei la industria cinematografică a primit o stea pe cel mai faimos bulevard din lume, Walk of Fame, iar pentru realizările în domeniul Artei a fost recompensată, de preşedintele George W. Bush, cu Medalia Naţională a Artelor şi numită Cavaler al Legiunii de Onoare de către preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

De Havilland s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916. Din 1941, este cetăţean a Statelor Unite ale Americii, iar din 1953 trăieşte la Paris, potrivit news.ro.

Rivalitatea cu sora mai mare

Olivia de Havilland i-a supravieţuit surorii sale, Joan Fontaine, de asemenea actriţă şi decedată în decembrie 2013 la 96 de ani.

Cele două surori au împărtăşit o puternică rivalitate personală, amplificată de faptul că ambele au candidat în 1941 la Oscarul pentru cea mai bună actriţă, primit de Joan Fontaine pentru interpretarea sa din „Suspicion” în detrimentul lui Havilland, care era în competiţie cu „Hold back the dawn”.

Olivia de Havilland avea să-şi ia revanşa cu două premii Oscar, deşi personajul cu care va rămâne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film este cel al blândei Melania din „Gone with the wind” (Pe aripile vântului, 1939) pentru care a primit doar o nominalizare pentru cel mai bun rol secundar.

Stabilită la Paris

Stabilită de mulţi ani la Paris, Olivia a apărut pentru ultima oară în public în iunie 2006, când a plecat la Hollywood unde i s-a organizat o ceremonie de omagiere.

Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, cu o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland este verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.

În 1919, părinţii ei s-au despărţit, iar mama a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.

În 1934, Olivia de Havilland se pregătea să devină profesoară de limba engleză când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară”, după William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers.

În anii următori, ea a apărut în „Căpitanul Blood/ Captain Blood” (1935), alături de atunci necunoscutul australian Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran.

Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care „Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) şi „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood” (1938).

Din palmaresul ei fac parte două Globuri de Aur şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru „The Snake Pit” (1948).

Între filmele în care a jucat se numără „Dublă enigmă/ The Dark Mirror” (1946), „Verişoara mea Rachel/ My Cousin Rachel” (1952) şi thrillerul psihologic „Secretul verişoarei Charlotte/ Hush… Hush Sweet Charlotte” (1964), alături de Bette Davis. A făcut parte din distribuţia „Al cincilea muschetar/ The Fifth Musketeer”, alături de Ursula Andreess şi Beau Bridges, după care au urmat filme şi seriale de televiziune, între care „Nord şi Sud”, cu Patrick Swayze, Kirstie Alley şi Lesley-Anne Down.

Olivia de Havilland a declarat că a văzut „Pe aripile vântului” de câteva zeci de ori şi „de fiecare dată, îmi aduce bucurie”.

„Din fericire, nu mă face melancolică”, a spus ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. „Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”.

În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.

Dispută în justiție

În 2017, actriţa a dat în judecată FX Networks la Tribunalul Superior din Los Angeles, spunând că nu şi-a dat permisiunea pentru a fi reprezentată în serialul „Feud: Bette and Joan”, regizat de Ryan Murphy, şi că modul în care este prezentată i-a afectat reputaţia.

În serial, rolul ei e jucat de Catherine Zeta-Jones. Susan Sarandon este Bette Davis, iar Jessica Lange, Joan Crawford.

Procesul a fost anulat de o instanţă de apel din California, judecătorii argumentând că producătorii au dreptul să aducă modificări unui eveniment în prezentarea acestuia, cu scopul de a îl face mai atractiv pentru public. Mai târziu, el a ajuns la Curtea Supremă din California, care, de asemenea, l-a respins. La finalul anului trecut, ea a cerut Curţii Supreme americane să analizeze cazul ei.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol