20 iunie 2024, 2:30

Acum 75 de ani murea adolescenta al cărei jurnal este una dintre cele mai citite cărţi din lume

În urmă cu 75 de ani murea, într-un lagăr de concentrare german, după ce se ascunsese doi ani de naziști, Anne Frank.

Născută la Frankfurt, în Germania, Anne Frank a părăsit ţara la vârsta de trei ani împreună cu familia sa pentru a scăpa de ascensiunea antisemitismului, scrie France24.com.

Stabiliți la Amsterdam, ea și ai ei se ascund în 1942 într-un apartament în spatele unei biblioteci false pentru a scăpa de Gestapo, dar sunt descoperiţi în 1944 şi deportaţi în lagărele de concentrare.

Anne în școala primară, 1940

Anne în școala primară, 1940

Jurnalul, tradus în peste 70 de limbi

Jurnalul intim al adolescentei de origine evreiască, publicat de tatăl său, Otto, după război, aminteşte ororile Holocaustului şi rămâne de actualitate mai mult ca oricând, potrivit muzeului din Amsterdam.

Jurnalul Annei Frank este una dintre cele mai citite cărţi din lume. A fost vândut în aproximativ 30 de milioane de exemplare şi a fost tradus în peste şaptezeci de limbi.

Tânăra Anne avea 15 ani și a murit de tifos la începutul anului 1945 la Bergen-Belsen din Germania, cu câteva luni înainte ca Aliaţii să elibereze lagărul de concentrare, la 15 aprilie.

Jurnalul primit când a împlinit 13 ani

Jurnalul primit când a împlinit 13 ani

„Oglinda” unei tinereţi

În jurnalul său, Anne Frank îşi descrie gândurile şi sentimentele despre izolarea forţată cu tatăl, mama şi sora sa, precum şi cu alţi patru refugiaţi evrei în anexa secretă situată din Prinsengracht, vizavi de unul dintre cele mai emblematice canale din capitala olandeză.

Ea îşi povesteşte cu o sinceritate brutală părerile despre ceilalţi ocupanţi, evocând relaţia dificilă cu mama ei. De asemenea, vorbeşte despre ambiţia sa de a deveni scriitoare şi de a scrie o carte despre experienţele trăite în timpul războiului.

În spatele acestor rânduri transpare vocea unei eleve care îşi caută locul în lume, care rezonează cu noua generaţie, potrivit lui Ronald Leopold.

Tinerii „se pot identifica cu ea. Ei îi recunosc vocea, ceea ce gândea, ceea ce făcea când avea probleme cu mama ei”, a spus el.

Potrivit directorului, aceasta se reflectă în interesul crescut faţă de povestea Annei Frank, aproximativ 1,3 milioane de persoane vizitând anual muzeul care îi este dedicat, dintre aceştia jumătate având sub 30 de ani.

„Lecţie a trecutului”

Ultima însemnare în jurnalul Annei Frank datează de la 1 august 1944, cu trei zile înainte ca locuitorii din anexă să fie arestaţi de Gestapo.

Otto Frank, singurul supravieţuitor al familiei, a recuperat jurnalul intim al fiicei sale după război, descoperit de o olandeză care i-a ajutat să se ascundă.

Doar 38.000 dintre cei 140.000 de evrei care au locuit în Olanda au supravieţuit Holocaustului – una dintre cele mai mari cifre a deceselor din Europa şi un capitol negru în istoria acestei ţări pentru care guvernul şi-a prezentat, pentru pentru prima dată scuze, anul acesta.

Otto Frank

Otto Frank

Relevanța

Deceniile trecute nu au şters din relevanţa jurnalului, a remarcat Ronald Leopold, în special în faţa „ascensiunii naţionalismului şi a extremei drepte”.

„Ceea ce i s-a întâmplat Annei Frank a fost rezultatul acţiunilor oamenilor”, a spus Leopold. Jurnalul ei „ne oferă oportunitatea de a învăţa din trecut, în aceste momente dificile pe care le trăim în 2020”, a explicat el.

Pentru Casa Anne Frank – în prezent închisă publicului din cauza coronavirusului – principala provocare pentru următorii 75 de ani este modul de a transmite această moştenire generaţiilor viitoare, cu bunici născuţi după război şi ale căror amintiri legate de Holocaust se vor estompa treptat.

CREDIT FOTO: Anne Frank Foundation


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol