26 februarie 2020, 2:36

Adevărul neștiut despre banane. Ce mâncăm în realitate?

Banana este printre cele mai sănătoase fructe, datorită nutrienților și a vitaminelor pe care le conține, fiind totodată și cel mai vândut aliment din lume. Puțini sunt cei care știu însă că specia de banane pe care o consumăm este una artificială și, mai mult decât atât, ar putea chiar să dispară în viitorul apropiat.

Cu toate că există specii de banane sălbatice cultivate în diverse regiuni ale lumii, cele pe care le consumăm din magazine sau din supermarket-uri sunt produse prin intermediul unui proces artificial. Acest lucru este demonstrat de faptul că fructele nu conțin sâmburi și au aceeași formă. În urmă cu 50 de ani, oamenii consumau o altă specie de banane, mai gustoase, denumită Gros Michel. Totuși, în 1965 această specie a dispărut din cauza bolii „Panama” care a afectat culturile din întreaga lume. Pentru a salva fructul, oamenii de știință au fost nevoiți să recreeze o nouă specie, Cavendish, care a rezistat până în zilele noastre.

Sâmburii dintr-o banană Gros Michel sursa: hutchinsoncog.org

Deși cultivatorii de banane au realizat pericolul reprezentat de o nouă boală asupra culturii Cavendish și au cerut diversificarea speciilor destinate consumului, autoritățile nu au luat măsuri în acest sens. Astfel că, în prezent, un nou tip de boală amenință această specie. Denumită „Tropical Race 4”, noua boală a început să afecteze deja culturile din Asia și sud-estul Africii și doar prin incendiere se poate opri temporar înaintarea bolii.

Diferența dintre bananele Cavendish și Gros Michel
sursă: imgur.com

 

[Sursă imagine: inforgrab.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. […] oricât de absurd ar fi ideea speculării pe viitor a bananelor. În cazul în care nu știai, banana comună, cunoscută sub numele de Cavendish, este pe cale de dispariție, datorită unei ciuperci. Misiunea echipei este de a ajuta la oprirea dispariției bananei prin […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.