Adrian Despot, un nume cu greutate și cu o istorie lungă pe scena românească de rock. Alături de colegii săi de la Vița de Vie continuă să își inspire și astăzi fanii. Cum? Prin originalitate, determinare și respect față de propriul public.
Într-o perioadă în care tot mai mulți cântăreți își doresc să obțină rapid celebritatea, banii sau faima, mai rămân foarte puțini artiști care să transmită neflitrat emoții sau povești prin melodiile lor, iar ceea ce înainte reprezenta un „must”, astăzi este o raritate. Așa se face că, în drumul lor spre succes, noii artiști uită să pună în piesele lor elementul principal care să îi diferențieze de restul, iar acest lucru face ca, în final, toate piesele să sune la fel.
Adi Despot a stat de vorbă cu Ioana Ciurlea în cadrul emisiunii Oamenii Dimineții despre prețul care trebuie plătit pentru a obține celebritatea, care a fost momentul în care a simțit rock și cum i-a schimbat viața alegrea făcută.
Pe Adi Despot îl știm de pe vremea în care participa la Școala Vedetelor, un show de televiziune extrem de popular în anii ’90, difuzat de Televiziunea Română. Chiar dacă a obținut rapid celebritatea, artistul a ales să schimbe traseul carierei sale și să cânte rock.
Așa se face că încă din 1996 face parte din trupa Vița de Vie, o formație profesionistă de rock alternativ care are până în prezent 9 albume. Avându-l pe Adrian Despot ca solist, trupa a lansat primul album „Rahova” în 1997, care a obținut și Premiul pentru Debut, Premiul pentru cea mai bună trupă rock și cea mai bună piesă rock (2000-Fenomental/Basul și cu toba mare) și Premiul pentru cel mai bun album de rock alternativ (2001-Exxtra).
Fenomental, albumul care a schimbat lumea muzicii românești
Un album care rămâne la fel de fresh și în 2020. Chiar dacă au trecut mai bine de 20 de ani de la lansare, acesta rămâne piesa de rezistență a trupei Vița de Vie. Pentru muzica românească din anii ’90 albumul a reprezentat o gură de aer proaspătă.
„Fenomental” a fost înregistrat în Germania, într-unul dintre studiourile partenere casei de producție MediaPro Music. Întreaga compilație reușește să impună noi standarde pentru multe trupe de rock din România, iar Vița de Vie reușește să obțină la premiile OTTO, din 2000, titulatura de cea mai bună trupă rock.
Pentru noi, Adrian Despot rămâne un exemplu al faptului că perseverența, profesionalismul și dedicarea pot face România bine. Că respectul față de public și față de muzică pot duce la crearea unor piese ce rămân în picioare indiferent de vreme sau de trenduri.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol