7 iunie 2020, 11:42

Adrian Năstase audiat în cazul Închisorilor Secrete CIA

Articol realizat de Cristian Țene

Închisorile Secrete ale Serviciului de Exterene America (CIA) erau de domeniul filmelor cu spioni. S-a dovedit că au existat în Marea Britanie, Lituania, Polonia, Germania, dar și pe teritoriul României. Aceste închisori erau destinate teroriștilor din Afganistan unde erau aduși în aceste spații pentru a fi interogați într-un mod care ar fi încălcat legislația americană, la fel ca cele din Guantanamo din Cuba.

Fostul premier, Adrian Năstase a fost audiat de procurorii Parchetului General în legătură cu dosarul închisorilor americane de pe teritoriul României, acesta declarând că nu știe de existența lor. În acest caz au mai fost audiați și  foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Traian Băsescu, dar şi Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial, fost senator şi director al Serviciului de Informaţii Externe.

Sursa: jurnalul.antena3.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis pe 31 mai 2018 că statul român este responsabil pentru comiterea mai multor încălcări ale drepturilor omului prin complicitatea la organizarea centrelor de detenţie secrete ale CIA. Cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri a reclamat România la CEDO. Rahim este suspectat de autoritățile americane că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul Yemenit Aden, dar și în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procesul pe care acesta l-a înaintat la CEDO survine în urma ineficienței autorităților române pentru a soluționa cazul, dar și a complicaților apărute din partea CIA.

CEDO a decis că România, care a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului să îi achite lui Al-Nashiri daune în valoare de 100.000 de eure, care acuză că a fost supus torturilor şi diverselor forme de abuz fizic şi mental şi acuză lipsa posibilităţii de a lua legătura cu familia sa. De asemenea spune că România a permis mutarea sa către alte centre de detenţie secretă gestionate de CIA. Acesta a criticat vehement lipsa unei anchete asupra acțiunile întreprinse, fiind torutrat în repetate rânduri.

Sursa: globalresearch.ca

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat pentru DCNews ce ar putea risca liderii politici din perioada aceea:

„Orice se poate întâmpla în acest moment. Dar probabil nimeni nu are interesul ca lucrurile să explodeze în așa măsură. Repet, nu este vorba doar de România. Alte câteva state europene sunt în aceeași situație. Pe de altă parte, oamenii aceștia, în privința închisorilor CIA chiar au făcut ce trebuia pentru România. Să nu avem nicio îndoială. Atunci SUA erau în război fierbinte în Afganistan, Irak, iar României i s-a cerut imperativ să facă lucrul acesta. Și România probabil că a făcut acest lucru. Nu aveam soluții. Oamenii ăștia nu au greșit cu nimic față de poporul român. Față de legislația internațională, poate.”

Centru de detenție CIA de pe teritoriul Românie se pare că ar fi fost la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete, de asemenea, acesta se află în centrul Bucureștiul, lângă Gara de Nord (foto mai jos). Conform surselor site-ului online Evenimentul Zilei,  Strada Mureş, nr. 4, din sectorul 1 este adresa unde a funcţionat, între noiembrie 2003 şi septembrie 2005, centrul de detenţie al CIA. Jurnaliştii de la Associated Press au scris faptul că față de centrele din Polonia și Lituania, unde erau plasate într-o zonă izolată, nu ca în cazul României.

Sursa: evz.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.