1 iunie 2023, 8:52

Aeroportul românesc care va avea curse directe spre New York

După pandemie, românii au luat cu asalt aeroporturile din toată țara. Unele orașe mari se pregătesc să lanseze curse noi, chiar și spre New York.

În primele 11 luni ale acestui an, Aeroportul Internațional din Iași a fost tranzitat de aproape 1.5 milioane de pasageri, cu mult peste cifra de trafic înregistrată în 2019, înainte de pandemie. Se lucrează la noul terminal care va avea o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri pe an și va fi al doilea ca marire, după cel din Otopeni.

Romeo Vatră, director Aeroportul Internațional Iași: „Sperăm să îl punem în funcțiune și să putem avea primii pasageri în vara lui 2024”.

La Cluj se lucrează acum la un nou terminal și sunt planuri pentru curse peste ocean, relatează Știrile PRO TV.

David Ciceo, directorul Aeroportului Avram Iancu din Cluj Napoca: „Odată cu inaugurarea extinderii pistei, să știți că vom inaugura și zborul Cluj – New York direct”.

După finalizarea lucrărilor, aici se va construi și un nou turn de control, mai înalt. Asta le va asigura controlorilor de trafic aerian o vizibilitate mai bună pentru a supraveghea toate activitățile aeroportuare.

Peste șase luni vor decola și primele avioane de pe Aeroportul Internațional Brașov, cel puțin așa anunță autoritățile de aici. Acum se montează turnul de control virtual – primul de acest fel din Europa de Est. La nivel mondial, tehnologia mai este folosita doar în Suedia.

16 camere video care asigură un camp vizual de 360 de grade cu o rază de 7 kilometri. Asta presupune turnul de control virtual, tehnic vorbind. De aici vor fi preluate imaginile, datele meteo, dar și alte informații cu ajutorul cărora controlorii de la Arad vor monitoriza și dirija traficul aerian.

Alexandru Anghel, director executiv Direcția de Implementare Aeroport CJ Brașov: „Avem programat începând cu data de 12 zborul de verificare echipamente de radionavigație. După verificarea echipamentelor urmează verificarea din zbor a procedurilor de zbor”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol