8 iunie 2022, 12:31

Dincolo de manualele psihiatrice: va trebui să redenumim afecțiunile? Cazul ADHD

ADHD este tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție și este considerată o tulburare mintală de tip neurologic. Ea se caracterizează prin dificultăți în a fi atent, activitate excesivă și moduri de comportament fără a se ține cont de consecințe, care nu sunt specifice vârstei. Simptomele apar înainte ca persoana să împlinească 12 ani, sunt prezente mai mult de șase luni și cauzează probleme în cel puțin două medii.

Dar este posibil să fim nevoiți să redenumim ADHD.

Cât de importantă este denumirea

În psihiatrie, manualele determină ce nume (sau clasificări) le dăm dificultăților cu care se confruntă oamenii. Cu toate acestea, un efect secundar sever și adesea trecut cu vederea al acestei practici este acela că aceste nume sugerează implicit cauzalitatea. Termenul tulburare sugerează o structură cauzală comună, care contravine tuturor cunoștințelor noastre actuale privind eterogenitatea cauzală în psihiatrie. Mai mult, aceste clasificări se aplică indivizilor și, prin urmare, sugerează că acele cauze aparțin în principal individului afectat.

Cele mai frecvente manuale psihiatrice sunt clare cu privire la clasificările lor: sunt pur descriptive și nu se bazează pe cauze de bază. Totuși, în practică, spunem lucruri precum: „el este neatent la școală, deoarece are ADHD”. Este o afirmație circulară: un copil este neatent din cauza neatenției sale. Când spunem că cineva are un deficit de atenție, suntem înclinați să căutăm cauza problemei. Dar, când spunem că cineva are o tulburare de deficit de atenție, am putea presupune în mod greșit că am găsit deja cauza.

Cei mai tineri elevi din clasă sunt diagnosticați cu ADHD mai des și mai rapid și primesc mai multe medicamente pentru ADHD decât colegii lor mai mari. Cum ne abate sistemul nostru de clasificare psihiatrică atenția de la contextul copilului și de la problemele acestuia? Când un copil relativ mic prezintă probleme de atenție, punem diagnosticul ADHD. Este un nume ușor de înțeles de către medici, părinți și profesori. Mai mult, deoarece termenul ADHD se referă implicit la o cauză cunoscută, acest nume pare să ofere atât o explicație distinctă, cât și o perspectivă clară pentru tratament. Drept urmare, un element al contextului copilului – faptul că este mai tânăr – este trecut cu vederea.

„Boală” sau doar caracteristici diferite?

Elementele din contextul individual al unui copil care pot fi trecute cu vederea includ divorțul părinților, problemele legate de somn sau sărăcia. Cu toate acestea, clinicienii sunt instruiți să ia în considerare contextele individuale și, prin urmare, sunt echipați pentru a se sustrage unor riscuri de cauzalitate falsă. În schimb, contextul societal al unui copil (de exemplu, reglementările de stat privind mărimea clasei sau implementarea unui program de reducere a datoriilor) se află dincolo de viziunea profesioniștilor din domeniul sănătății mintale. Cel mai mare risc se află aici: prin prezentarea clasificărilor psihiatrice – ADHD în acest caz – ca explicații mai degrabă decât ca descrieri – riscăm să trecem cu vederea o varietate de opțiuni societale prin care putem spori bunăstarea copiilor.

În orice caz, ADHD nu cauzează probleme de atenție mai mult decât statutul socio-economic scăzut provoacă sărăcie.

Propunerea de denumire este o modificare foarte simplă a sistemului nostru actual de clasificare psihiatrică, care are potențialul de a aduce puterea clasificărilor descriptive în echilibru cu capcanele asumării false a unei cauze cunoscute și comune. Modificarea este pe cât de simplă, pe atât de eficientă: eliminarea termenului tulburare din toate clasificările.

În cazul ADHD, putem folosi hiperactivitate cu deficit de atenție. Nu se pierde nimic în ceea ce privește definiția, ușurința comunicării sau accesibilitatea în cercetare și nici nu scade nimic din semnificația problemelor. Astfel, am putea începe să vedem un copil în contextul său deplin și să explorăm toate opțiunile de îmbunătățire.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol