5 decembrie 2020, 13:24

Află cum poți primi bani de la stat pentru modernizarea locuinței

Ministerului Mediului a lansat programul de finanţare „Casa Eficientă Energetic”.

Circa 9.000 de români pot beneficia de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor. Programul are un buget de 430 de milioane de lei iar înscrierile online au început la ora 13:00.

SCOPUL

Acest program are ca scop reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Multe dintre locuinţele mai vechi au nevoie fie de o izolaţie bună, fie de centrale termice, geamuri noi sau panouri solare.

Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie„, spune ministrul Costel Alexe.

FINANȚARE

Investiţiile finanţate de la buget sunt de până la 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o finanţează prin AFM. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menţionată, respectiv 15.000 de euro.

CONDIȚIA

Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică, arată incont.stirileprotv.ro.

PAȘII

Românii care vor să participe la proiectul „Casa Eficientă Energetic” trebuie să depună online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

În momentul când cererea este acceptată, vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.

sursa foto: spatiulconstruit.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.