29 martie 2024, 1:46

Agatha Christie, „Regina Crimei”. Un destin plin de mister

Dacă scriitorii clasici s-au făcut remarcați pentru romanele pline de descrieri, ei bine, cărțile Agathei Christie i-au asigurat, fără doar și poate, locul în istorie, datorită intrigilor sale care țin cititorii mereu cu sufletul la gură. Genul acesteia de a scrie a fascinat întreaga lume, iar romanele sale sunt incluse în categoria celor mai importante lecturi, pe care fiecare persoană ar trebui să le citească.

La o primă lectură, romanele sale par a avea o structură care se repetă: câteva personaje, un cadru în care se desfășoară acțiunea, numeroasele intrigi, un conflict pe măsură și, bineînțeles, cadavrul, al cărei povești o afli pe parcursul lecturii. În realitate, lucrurile stau diferit. Acțiunea romanelor Agathei Christie este complexă și necesită o documentare îndelungată, pentru a putea pătrunde atât de adânc în tainele psihologiei umane, dar mai ales a psihologiei criminalilor. Pentru imaginația, talentul, creativitatea sau știința sa, Agatha Christie a fost supranumita de mulți critici literari și cititori ”Regina Crimei”.

Până în 2006, romanele Agathei Christie au fost vândute în mai bine de două miliarde de exemplare, ajungând pe teritoriul a 104 țări din întreaga lume, iar numele acesteia este cunoscut de milioane de oameni, pasionați sau nu de literatură.

Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi. Mai mult decât atât, UNESCO este de părere că aceasta este, la ora actuală, cel mai tradus autor individual, operele sale fiind rescrise în cel puțin 56 de limbi, autoarea fiind depășită doar de operele colective ale companiei Walt Disney Productions.

Aghata Christie este autoarea care a reușit să intre în Cartea Recordurilor, datorită înregistrării celor mai mari vânzări de carte la nivel mondial, poziționându-se pe locul doi în clasamentul scriitorilor de succes după William Shakespeare. Mai mult decât atât, pe teritoriul Franței, de exemplu, este autorul cel mai bine vândut al tuturor timpurilor, reușind să-l surclaseze, la o diferență de 18 milioane de exemplare, pe însuși Emile Zola, unul dintre cei mai iubiți scriitori francezi.

Celebra scriitoare britanică s-a născut pe data de 15 septembrie 1890 și a încetat din viață acum 44 de ani, mai exact pe data de 12 ianuarie, anul 1976. A debutat la vârsta de 30, cu romanul „Misterioasa afacere de la Styles”, în care se află și începutul carierei unuia dintre celebrele sale personaje, Hercule Poirot. Pe parcursul carierei sale a mai scris și sub pseudonimul Mary Westmacott, însă acestea sunt mai puțin cunoscute, neavând același succes la public.

Un destin marcat de mistere

Întreaga viață personală a scriitoarei a fost profund marcată de eșecul primei sale căsătorii cu aviatorul Archibald Christie. Aceștia s-au căsătorit în anul 1914 și au avut împreună o fiica, pe Rosalind.

Agatha Christie împreună cu soțul său Archibald Christie Sursă Foto: scientificamerican.com

Căsătoria lor a durat doar 12 ani, terminându-se în momentul în care Christie i-a mărturisit soției sale că a înșelat-o și că nu este dispus să mai acorde nicio șansă căsniciei lor. Vestea a fost acceptată cu greu de Agatha, care a suferit un puternic șoc ce i-a provocat depresia pe care a numit-o „misterul vieții ei”. Cu toate acestea, la doar puțin timp de la discuția cu soțul său, pe data de 8 decembrie 1926, Agatha Christi a dispărut fără urmă, timp de zece zile, fapt ce a dat naștere unui întreg scandal în presa vremii.

Potrivit relatărilor vremii, autoarea a plecat de acasă seara, cu mașina personală, automobilul fiind găsit de polițiști în apropierea Londrei. De aici căutările s-au intensificat, odată cu apariția tot mai multor indicii, însă autoritățile nu au putu-o găsi. După zece zile de investigații, aceasta a fost descoperită într-un hotel de lux, într-o regiune din nordul Angliei.

Mai mult decât atât, se pare că Agatha și-ar fi ascuns numele, înregistrându-se la recepția hotelului cu un nume fals (Teresa Neele), tocmai pentru a nu putea fi găsită. Conform premonițiilor medicilor și a cunoscuților săi, Agatha Christie ar fi suferit o amnezie temporară profundă, urmare a traumei și a depresiei provocate de șocul despărțirii de soțul său.

În ciuda tuturor celor întâmplate, scriitoarea și-a revenit pe deplin și a continuat să scrie, însă nu a mai vorbit niciodată de ceea ce s-a întâmplat în decursul a celor zece zile. Din acest motiv, asupra acestui subiect va plana întotdeauna o doză de mister, iar mulți critici au fost de părere că aceasta ar fi urmărit să-și facă publicitate.

Un nou început

În 1930, la doar doi ani de la despărțirea de soțul său, Agatha Christie s-a recasatorit cu Sir Max Mallowan, de profesie arheolog, mai tânăr decât aceasta cu 14 ani. cu 14 ani mai tânăr. Căsătoria a fost una fericită în primii ani și a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soțului din ultimii ani ai vieții Agathei.

Agatha a fots întrebată, la un moment dat, dacă nu cumva se teme de această diferență de vârstă, scriitoarea răspunzând cu umor: „Tocmai de aceea am și ales un arheolog, deoarece prin natura profesiei sale, cu cât înaintez în vârstă, cu atât mă va găsi mai atrăgătoare”, potrivit Anaarecarti.ro.

Ultimii ani de viață

În ultimii săi ani, presimțind parcă că se apropie sfârșitul și că nu v-a mai trăi multă vreme, Agatha s-a gândit să odată cu ea ar trebui să moară și personajul care i-a adus celebritatea, un adevărat partener de viață, prezent în aproape toate operele sale, binecunoscutul detectiv Hercule Poirot. Așa a luat naștere romanul „Cortina”, în care însuși Poirot comite o crimă, după care moare din cauze naturale, dar apucă să-și lase pe birou confesiunea, ce va fi găsită de prietenul său căpitanul Hastings.

Sursă Foto: time.com

Sursă Foto: teatru.trecator.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol