23 ianuarie 2022, 17:37

Inteligența artificială știe acum să manipuleze comportamentul uman

Un studiu recent a arătat cum inteligența artificială (AI) poate învăța să identifice vulnerabilități în obiceiurile și comportamentele umane și să le folosească pentru a influența luarea deciziilor umane. O echipă de cercetători de la Data61 din cadrul organizației Commonwealth Scientific and Industrial Research a conceput o metodă sistematică de găsire și exploatare a vulnerabilităților în modul în care oamenii fac alegeri, folosind un sistem AI numit rețea neuronală recurentă și învățare profundă (deep learning). Pentru a-și testa modelul, echipa a efectuat trei experimente în care participanții umani au jucat jocuri pe computer.

Inteligența artificială știe să manipuleze

1. În primul experiment, participanții făceau click pe casete roșii sau albastre, pentru a câștiga o monedă, în timp ce AI învăța modelele de alegere ale participantului și-l îndruma spre o alegere specifică. AI a avut succes aproximativ 70% din situații.

2. În cel de-al doilea experiment, participanților li s-a cerut să urmărească un ecran și să apese un buton când li se afișează un anumit simbol (cum ar fi un triunghi portocaliu) și nu să-l apese când li se afișează altul (să zicem, un cerc albastru). Aici, AI și-a propus să aranjeze secvența simbolurilor, astfel încât participanții să facă mai multe greșeli și a obținut un succes cu aproape 25% mai mult decât fără intervenție.

3. Al treilea experiment a constat în mai multe runde în care un participant a simulat că este un investitor care dă bani unui administrator AI. Sistemul AI returna apoi o sumă de bani participantului, care decidea cât să investească în runda următoare. Acest joc a fost jucat în două moduri diferite: într-unul, sistemul AI maximiza banii pentru el, iar în celălalt, urmărea să facă o distribuție corectă a banilor între el și investitorul uman. AI a avut succes în fiecare mod.

În fiecare experiment, mașina a învățat din răspunsurile participanților și a identificat și a vizat vulnerabilitățile în luarea deciziilor oamenilor. Rezultatul final a fost că mașina a învățat să orienteze participanții către anumite acțiuni.

Aceste descoperiri sunt încă destul de abstracte și implică situații limitate și nerealiste. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care această abordare poate fi pusă în acțiune și utilizată în beneficiul societății.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.