20 aprilie 2024, 7:46

Ai dormit prost? Sportul te poate ajuta. Iată cum!

Exercițiile fizice contracarează efectele negative ale obiceiurilor nesănătoase de somn, sugerează un studiu.

Exercițiile fizice pot contracara unele dintre efectele negative ale somnului prea puțin sau foarte mult timp, potrivit unui nou studiu care a evaluat peste 90.000 de adulți, scrie The Independent.

În timp ce studiile anterioare au arătat că atât exercițiile fizice suficiente, cât și un somn sănătos pot prelungi speranța de viață, a rămas neclar modul în care activitatea fizică interacționează cu durata somnului pentru a promova sănătatea, au declarat cercetătorii, susținuți și de cei de la Universitatea de Medicină Guangzhou din China.

90.000 de adulți

Noua cercetare, publicată recent în European Journal of Preventive Cardiology, a examinat efectele comune la 92 221 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani din Marea Britanie care au purtat o brățară cu accelerometru timp de o săptămână în perioada 2013-2015.

Oamenii de știință au clasificat durata somnului pe noapte ca fiind scurtă (mai puțin de șase ore), normală (între șase și opt ore) sau lungă (mai mult de opt ore) și au împărțit datele privind activitatea fizică în scăzută, intermediară sau ridicată.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de șapte ani, 3.080 de participanți au murit – 1.074 de boli cardiovasculare și 1.871 de cancer.

La cei cu o cantitate scăzută de exerciții fizice, somnul scurt a fost legat în proporție de 16%, iar duratele lungi de somn au fost asociate cu riscuri crescute cu 37% de deces din toate cauzele.

Cifre

Oamenii de știință au observat o probabilitate de 41% mai mare de deces dintre toate cauzele la participanții cu cantități intermediare de exerciții fizice și cu un somn prea puțin.

De asemenea, au constatat că durata somnului nu a fost legată de riscul de deces la cei cu o cantitate mare de exerciții fizice.

Persoanele cu somn scurt și un volum redus de exerciții fizice au avut un risc de 69% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, care a dispărut atunci când exercițiile fizice au crescut la volume moderate sau ridicate, au spus oamenii de știință.

„Constatările noastre sugerează că eforturile de promovare a sănătății care vizează atât activitatea fizică, cât și durata somnului pot fi mai eficiente în prevenirea sau întârzierea decesului prematur la adulții de vârstă mijlocie și înaintată decât concentrarea pe un singur comportament”, a declarat Jihui Zhang, coautor al studiului, de la Universitatea de Medicină din Guangzhou.

„Într-un scenariu ideal, oamenii ar obține întotdeauna cantități sănătoase atât de somn, cât și de activitate fizică. Cu toate acestea, studiul nostru indică faptul că efectuarea unei cantități suficiente de exerciții fizice poate compensa parțial impactul negativ al lipsei unei nopți bune de somn”, a declarat Dr. Zhang.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol