23 aprilie 2024, 10:01

Ai gustat vreodată cartoful violet? Ar fi benefic în lupta împotriva cancerului

În Finlanda este cultivat un soi mai special de cartof, cunoscut sub denumirea de “cartof albastru de Congo”. Este servit cu precădere la banchetele de stat și este considerat o comoară națională.

În SUA, cartofii au un gust puternic dulce și textură descuamată. Alte soiuri sunt de dimensiuni mai mari și sunt foarte buni pentru prăjire sau coacere, au striații frumoase albastru si albe. Mai sunt soiuri care au coaja maro-violet si miezul este de culoare alba cu inele mov.

Utilizarea gastonomică este identică cu cea a cartofului obișnuit. Se poate găti oricum, dar dacă se fierb prea mult tind să piardă din intensitatea culorii.

Studii clinice realizate în SUA arată că produsul ar putea avea efecte benefice în combaterea cancerului, scrie New York Post.

Liderul echipei de cercetare, Jairam K.P. Vanamala, susține că un singur cartof albastru pe zi este suficient pentru a avea efectul scontat.

“Substanțele dintr-un cartof albastru sunt capabile să ucidă celulele canceroase din stomac și să stopeze dezvoltarea unei tumori”, a declarat Vanamala pentru publicația de specialitate Journal of Nutritional Biochemistry.

Vestea proastă este că toate testele de până acum au fost făcute doar pe șoareci.

“Am ajuns la concluzia că animalele care consumau cartof albastru erau mai sănătoase decât cele tratate cu medicamente. Varianta optimă de a trata cancerul este atacarea directă a celulelor canceroase de bază. Am tăia răul de la rădăcină.

Am folosit intenționat cartofi la cuptor fiindcă oamenii din vest consumă acest produs sub această formă. Am vrut să ne asigurăm că și după preparare cartoful își menține efectul anticancerigen.

Responsabile pentru uciderea celulelor canceroase sunt substanțe din cartofi precum antocianinele și acidul clorogenic. Ca să testăm aceste efecte pe oameni, am avea nevoie de cineva care să mănânce un cartof albastru și mare în fiecare zi, dar până atunci mai avem de făcut pași destui în cercetare”, consideră cercetătorul american.

Departamentul pentru Agricultură al SUA a anunțat că va sprijini acest proiect de cercetare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol