28 aprilie 2024, 15:43

Ai lucrat în mai multe țări UE? Pensia comunitară ar putea fi în beneficiul tău

Te-ai întrebat vreodată cum poți cumula perioadele lucrate în diferite țări, chiar dacă nu îndeplinești criteriile specifice pentru fiecare dintre ele, cum ar fi numărul minim de ani lucrați?

Reralitatea este că, dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

În unele țări europene există condiții specifice la pensionare. O condiție importantă ar fi cea că trebuie să lucrezi o anumită perioadă de timp pentru a beneficia de pensie.

Foarte important: Chiar dacă nu ai îndeplinit criteriul de pensie pentru a ieși la pensie într-o anumită țară, perioadele lucrate se iau în calcul pentru pensia comunitară.

La calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, ca și cum ai fi lucrat tot timpul în țara în care depui cererea.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat.

Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Vă recomandăm să solicitați informații cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare. Asta pentru că procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult dacă sunt implicate mai multe țări, scrie Alba24.

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta

Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară.

De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

De aceea, vă recomandăm să aflați din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care ați lucrat.

Dacă nu vă pensionați simultan, valoarea pe care o veți primi s-ar putea modifica.

Pentru detalii și consiliere, adresați-vă casei de pensii din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat.

Cine vă plăteşte pensia?

În fiecare ţară, dosarul dumneavoastră de asigurat este păstrat până când ajungeţi la vârsta de pensionare.

Fiecare ţară în care aţi fost asigurat pe o perioadă de cel puţin un an vă va plăti o pensie pentru limită de vârstă.

Se va întâmpla în momentul în care împliniţi vârsta de pensionare stabilită în ţara respectivă.

De exemplu, dacă aţi muncit în trei țări UE, veţi primi trei pensii pentru limită de vârstă, potrivit siteului Comisiei Europene.

Cum se calculează pensia?

Pensia dumneavoastră va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară.

Suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv.

Veţi primi o notă explicativă incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare ţară în care aţi înaintat o cerere.

Unde se depun cererile?

Chiar dacă aţi lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi, cu excepţia cazului în care nu aţi lucrat niciodată acolo.

Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui să depuneţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Căutaţi aici o instituţie de contact

Pensionarea în străinătate

Veţi primi pensie indiferent în ce ţară europeană locuiţi, permanent sau temporar (UE 28 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia).

Pentru condiţiile existente în alte ţări, consultaţi rubrica întrebări frecvente.

Alte pensii

În general, normele privind pensiile pentru limită de vârstă se aplică şi pensiilor de invaliditate. De asemenea, şi pensiilor pentru urmaşi (soţi supravieţuitori sau orfani).

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol