28 noiembrie 2021, 14:27

Aici sunt banii dumneavoastră! Vedete și oameni politici de rang înalt, prinse cu averile în paradisuri fiscale

Viața e complexă, ca o plajă, era o replică de film, dar realitatea ne demonstrează că nu e doar o replică, ci realitatea. Când să stai tu, președinte, rege, fost premier, vedetă internațională a muzicii sau a sportului, mai liniștită în vila ta din Malibu, hop vine o scurgere de informații despre cum ți-ai pitit averile prin paradisurile fiscale.

Ei bine, acum avem de-a face cu un astfel de episod. Care îi are ca protagoniști pe regele Iordaniei, premierul Cehiei, niște președinți de stat, un fost premier britanic, vedete precum Shakira sau Claudia Schiffer, Elton John.

Mai mulți lideri, inclusiv premierul ceh, regele Iordaniei și președinții din Kenya și Ecuador, au ascuns active în companii offshore, în special în scopuri de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de jurnaliștii de investigație ai Consorțiului Internațional (ICIJ).

Ancheta denumită „Pandora Papers”, la care au contribuit aproximativ 600 de jurnaliști, se bazează pe aproximativ 11,9 milioane de documente, care provin de la 14 companii de servicii financiare și au scos la lumină peste 29.000 de companii offshore. Pare a fi cea mai mare scurgere de date despre paradisurile fiscale de până acum.

Conturile offshore sunt adesea folosite pentru a administra şi vira în mod secret sume mari de bani pentru a ascunde averea reală a unei persoane.

Investigaţia, realizată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) şi o echipă compusă din 150 de organizaţii media, inclusiv DW în limba turcă, a scos de asemenea la iveală faptul că 330 de oficiali la nivel mondial au legături cu paradisuri fiscale.

Documentele analizate arată dimensiunea legăturii între operaţiile secrete offshore şi politica financiară globală.

Miniştrii de Finanţe din Pakistan, Olanda şi Brazilia au cu toţii legături cu companii offshore, la fel ca şi foşti miniştri de Finanţe din Malta şi Franţa, inclusiv fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Potrivit ICIJ, Pandora Papers arată că oficialii care ar putea aduce o contribuţie la desfiinţarea sistemului offshore, beneficiază în fapt de acesta, ascunzând valori în companii şi trusturi sub acoperire în timp ce guvernele lor fac prea puţin pentru a încetini un flux global de bani iliciţi care îi îmbogăţeşte pe delincvenţi şi sărăceşte naţiuni întregi.

Blair către Babis: elita Europei este descoperită

Fostul premier britanic Tony Blair s-a pronunţat decenii la rând împotriva înlesnirilor fiscale, dar Pandora Papers demonstrează că el şi soţia sa au ajuns să posede o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani (7,6 milioane de euro), după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului Industriei şi Turismului din Bahrain, Zayed bin Rashid al-Zayani, scrie Deutsche Welle.

Cumpărând acţiunile companiei, şi nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani.

Atât familia Blair cât şi familia al-Zayani au afirmat că iniţial nu au ştiut de implicarea celeilalte familii în această afacere. Cherie Blair a declarat că soţul ei nu a fost implicat în tranzacţie. Compania în cauză şi-a încetat în prezent activitatea.

Premierul ceh Andrej Babis, un miliardar care a ajuns la putere în 2017 promiţând combaterea corupţiei, este şi el nominalizat în Pandora Papers.

Înregistrări dezvăluite arată că în 2009, Babis a injectat 22 de milioane de dolari americani într-o reţea de firme fantomă pentru a cumpăra o vilă cu două piscine şi sală de cinema într-un sat de munte de pe riviera franceză, în apropiere de Cannes. Site-ul Investigace.cz a descoperit că în declaraţia sa de avere, Babis nu a trecut reţeaua acelor firme fantomă şi nici imobilele respective.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a deţinut şi el o parte dintr-o firmă fantomă înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Cu o lună înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale, în aprilie 2017, actorul transformat în politician de vârf şi-a vândut pe tăcute acţiunile de beneficial owner, adică de persoană care poate influenţa tranzacţiile de acţiuni, avute la compania Maltex, către Sergiy Shefir, un prieten apropiat şi partener de afaceri.

Un document datat din iunie 2019 arată că Shefir şi-a păstrat acţiunile Maltex şi după ce s-a alăturat administraţiei prezidenţiale Zelensky.

Pandora Papers dezvăluie adevăraţii proprietari a mai bine de 29.000 de companii offshore.Unele din ele sunt folosite pentru a ascunde conturi bancare incognito, avioane particulare, iahturi, vile şi opere de artă, semnate de exemplu de Picasso sau Bansky.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cumpărat în Malibu, California, trei vile la malul oceanului, în valoare totală de 68 de milioane de dolari americani, prin firme fantomă offshore, în toiul Primăverii Arabe, când supuşii săi ieşeau în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei şi a lipsei locurilor de muncă.

Documentele secrete au demascat-o şi pe prinţesa Marocului, Lalla Hasnaa, în calitate de deţinătoare a unei firme fantomă care a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari într-un cartier de lux al Londrei, în apropiere de Kensington Palace. Hasnaa a făcut achiziţia folosind fonduri ale „Moroccan Royal Family”, potrivit documentelor ajunse în posesia ICIJ, din care mai reiese că ocupaţia ei este aceea de „Prinţesă”.

Hasnaa nu a răspuns la întrebările transmise la Palatul Regal de către Le Desk, un partener media al ICIJ.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premierul Emiratelor Arabe Unite şi Emirul Dubaiului, a deţinut acţiuni la trei companii înregistrate în jurisdicţii secrete.

Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, continuă să folosească firme offshore pentru a face investiţii, a-şi administra averea şi a o pune la adăpost în beneficiul familiei sale. Panama Papers au dezvăluit deja că super-iahtul său în valoare de 300 de milioane de dolari americani a fost administrat prin firme offshore.

Staruri pop şi din lumea sportului

Cântăreaţa columbiană Shakira şi fostul jucător de cricket Sachin Tendulkar din India sunt doar câteva din numele sonore legate de averi offshore.

Avocatul Shakirei a afirmat că diva pop şi-a declarat conturile offshore şi că acestea nu i-au asigurat niciun fel de avantaj fiscal.

La rândul său, avocatul lui Tendulkar a afirmat că investiţia starului sportiv este legitimă şi a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor fiscale.

Sunt expuşi mai bine de 130 de miliardari

Liderul populist ceh Babis nu este singurul miliardar dat de gol de Pandora Papers. Alţi peste 130 sunt în aceeaşi situaţie, din Turcia, Rusia, India, SUA, Mexic şi alte ţări. Ei cu toţii au legături cu conturi offshore.

Miliardarul turc Erman Ilicak, un mogul în domeniul construcţiilor, a avut legături cu două companii offshore, ambele fiind trecute pe numele mamei sale în 2014. Ambele au deţinut valori din conglomeratul de firme de construcţie aparţinând familiei.

Oameni care folosesc aceste paradisuri fiscale afirmă că au nevoie de ele pentru a-şi derula afacerile. Criticii, în schimb, spun că paradisurile fiscale şi operaţiunile offshore trebuie supravegheate mai de aproape pentru a se combate corupţia, spălarea de bani şi inechitatea globală.

Sursa foto: Mufid MajnunUnsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.