26 aprilie 2024, 16:04

Alegeri europarlamentare 2019. Află unde poți vota atât în România, cât și în diaspora

Un singur pas ne mai desparte de alegerile europalamentare de duminică. La urne vor fi așteptați toți cetățenii cu drept de vot, care vor alege care vor fi reprezentanții României în Parlamentul European, dar și să răspundă celor două întrebări ale referendumului pentru justiție, invocat de Președintele României, Klaus Iohannis. Secțiile de vot vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, când va începe oficial procesul de numărare a voturilor.

Persoanele care nu se află la adresa de domiciliu se pot înscrie pe listele speciale, în orice oraș sau localitate din România.

Unde poți vota în România

Dacă nu ați părăsit localitatea de reședință este necesar să votați în secția în care sunteți arondați. Fiecare adresă în parte este atribuită unei secții de vot, pe care o puteți găsi pe site-ul Registrulelectoral.ro. 

Tot ce trebuie să faceți este să inserați în formularul de mai jos datele exacte din cartea de identitate sau din buletin, iar site-ul vă va redirecționa către secția de vot de care aparțineți.

Sursă: registrulelectoral.ro

Persoanele care nu se află la adresa de domiciliu se pot înscrie pe listele speciale, în orice oraș sau localitate din România. În plus, persoanele care se află în indisponibiliatea de a se deplasa până la urna de vot, pot solicita urna mobilă. Pentru acest lucru este necesar să se completeze o cerere făcută cel puțin cu o zi înainte de alegeri, care trebuie să fie însoțită și de un document care să demonstreze faptul că nu vă puteți deplasa.

Unde poți vota în diaspora

Pentru cetățenii români din diaspora au fost amenajate un număr record de secții de votare. Ministerul Afacerilor Externe a realizat chiar și o hartă interactivă unde pot fi verificate câte secții de vot sunt amplasate în aproape fiecare colț al lumii, din Zimbabwe până în Afganistan, Iran Irak sau chiar Sirilanka.

Sursă: mae.ro

Ce acte sunt necesare

Cetățenii români care votează pe teritoriul țării au nevoie buletin sau carte de indetitate valabile în ziua votului. Există însă și excepții. Aceștia mai pot vota folosind și un pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar în cazul elevilor din scolile militare.

Românii din diaspora pot vota cu pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic.

Cetățenii care au altă identitate a unei țări UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru, care este considerat act de indentitate în statul emitent.

În plus, potrivit Direcției de Evidență a Persoanelor, atât astăzi, cât și mâine vor avea un program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate. Mai multe detalii despre programul secțiilor la care sunteți arondați găsiți aici. 

Sursă Cover Foto: gorjeanul.ro


Comentariile sunt oprite pentru acest articol