25 aprilie 2024, 13:54

Alegeri locale 2020. Cine sunt candidații care au intrat în cursa pentru conducerea Capitalei

S-a dat startul campaniei pentru alegerile locale ale anului 2020. Cu siguranță, cea mai intensă bătălie electorală se va da la București. Pentru cursa electorală care se va termina pe data de 27 setpembrie 2020, atunci când va avea loc și votul final, s-au înscris mai mulți candidați susținuți de cele mai importante partide ale României.

Lista completă a candidaților înscriși la alegerile locale 2020, pentru funcția de primar general al Capitalei este următoarea:

  • Nicușor Dan – PNL și USR PLUS
  • Gabriela Firea – PSD
  • Traian Băsescu – PMP
  • Călin Popescu Tăriceanu – ALDE
  • Ioan Sîrbu – Pro România
  • Ilan Laufer – Forța Identității Naționale și Platforma Social Liberală
  • Florin Călinescu – Partidul Verde

Calendar alegeri locale 2020

Cei care au dorit să se înscrie în cursa pentru fotoliul de primar au avut ca termen limită data de 18 august 2020. Până la 19 august, birourile electorale de circumscripție au acceptat sau au respins, prin hotărâre judecătorească candidaturile depuse.

Tot de pe 19 august și până pe 24, instanțele la care au fost depuse candidaturile acceptă contestații din partea candidaților ale căror dosare au fost respinse. Tot în urma contestațiilor, se decide și ce candidaturi rămân definitive.

Pe data de 25 august, partidele și alianțele electorale transmit listele cu reprezentanți Biroului Electoral Central.

La 26 august va avea loc tragerea la sorți în uruma căreia se va stabili ordinea pe buletinele de vor. Totodată, până pe 27 august primarii au obligația de a stabili care sunt locurile special amenajate pentru afișajul electoral și asigură amplasarea panourilor.

Pe data de 28 august începe oficial campania electorală. Candidații vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a convinge electoratul că ei sunt cea mai bună opțiune pentru postul de primar.

Campania se va încheia pe data de 26 septembrie 2020, la ora 7:00, cu 24 de ore înaintea zilei alegerilor. În această zi, orice formă de propagandă este interzisă și în unele cazuri pedepsită prin lege.

Candidații pentru postul de Primar General al Primăriei Capitalei

Nicușor Dan promite un „Nou București”

Nicușor Dan este susținut în cadrul acestor alegeri de Alianța USR-PLUS și PNL, care au făcut front comun împotriva cadidatei PSD Gabriela Firea, care ocupă în prezent poziția de Primar General al Capitalei. Printre principalele soluții cu care vine Nicușor Dan pentru îmbunătățirea traiului bucureștenilor sunt rezolvarea problemei traficului rutier, a metroului, reabilitarea liniilor de tramvai, dar și problema poluării.

Sursă Foto: Adevarul.ro

„Zilnic, în București, ceva cedează, se rupe, se strică. Suferim din cauza unei administrații incompetente și clientelare. E anul în care trebuie să începem Noul București. Să începem construcția unui oraș care ne cuprinde și care ne reprezintă Pentru părinții și copiii noștri. Pentru toți.”, menționează Nicușor Dan în flyerul său electoral.

Totodată, Nicușor Dan este singurul candidat pentru funcția de primar general care deține și un site electoral, noulbucuresti.ro, acolo unde sunt prezentate principalele sale idei cu privire la buna funcționare a administrației publice, care ar trebui să lucreze în interesul tuturor cetățenilor.

Daniela Firea pune „Oamenii pe primul loc”

Daniela Firea este candidatul susținut de Partidul Social Democrat, la alegerile locale din acest an. Actualul primar general mizează pe ideea de continuitate, în discursul său electoral. Astfel, principalul său obiectiv este acela de a duce la îndeplinire toate proiectele pe care le-a demarat deja.

Deşi lucrurile par foarte complicate în acest moment, cred că ele sunt simple – bucureştenii au de ales între mine, care voi continua toate proiectele de dezvoltare ale Capitalei, echipa mea (…) şi candidatul dreptei unite, care a anunţat cât se poate de clar că, dacă va ajunge vreodată la Primărie, va elimina sau reduce drastic subvenţiile pentru transportul public în comun şi pentru termoficare”, a spus Gabriela Firea pentru Agerpres. 

Sursă Foto: Facebook

Actualul primar general a mai menționat că una dintre problemele cu care se confruntă peste un milion de bucureșteni este legată de rețeaua de transport public în comun, și, de asemenea, faptul că mai bine de un milion și jumătate de persoane sunt racordate la rețeaua publică de termoficare, iar proiectele anunțate de contracandidatul său ar aduce prejudicii bucureștenilor, până la pragul sărăciei.

Traian Băsescu promite rezolvarea problemei poluării 

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este candidatul susținut de Partidul Mișcarea Populară. Europarlamentarul mărturisește faptul că administrația Capitalei este depășită de problema poluării, iar soluția optimă pentru rezolvarea acesteia este eliminarea pierderilor de căldură.

“Fondul problemei este poluarea, care trebuie rezolvată în primul rând reducând pierderile de energie prin izolarea termică a blocurilor şi a caselor. Atâta timp cât blocurile pierd 20% din cantitatea de căldură, încălzesc atmosfera – cei care produc energie – asta consumă şi eliberează în atmosferă emisii de carbon. Una din soluţii este să eliminăm pierderile de căldură şi în felul acesta se va produce mai puţină energie termică pentru încălzire. Este soluţia pe care o veţi vedea pusă prima pentru toate statele UE pe lista de priorităţi în acest proces al Europei verzi”, a precizat Traian Băsescu pentru Hotnews.ro. 

Sursă Foto: antena3.ro.

În ceea ce priveşte încălzirea şi apa caldă, el a susţinut că acestea au rămas la stadiul la care le-a lăsat când era primar general al Capitalei.

″Încălzirea şi apa caldă au rămas la stadiul la care le-am lăsat. Am făcut contorizarea în mandatul meu, am modernizat şi automatizat cele 756 de puncte termice şi de atunci s-a ştiut că RADET-ul va intra în faliment, odată cu contorizarea la scară de bloc. Toată lumea a ştiut lucrul ăsta, nu s-a făcut nimic. Ce trebuia făcut? Trebuiau aduse, în spatele noilor puncte termice automatizate, centralele de cvartal, care să fie cuplate la unu, două, trei puncte termice, în funcţie de numărul de blocuri”, a explicat Traian Băsescu, potrivit stirileprotv.ro. 

În viziunea lui, soluţia la traficul rutier aglomerat din Capitală este construirea de pasaje subterane.

La Piaţa Romană ai nevoie de un pasaj subteran, la Arcul de Triumf ai nevoie de un pasaj subteran. Numai aşa poţi să fluidizezi traficul. Nu eu le-am inventat. Sunt într-un studiu finanţat de Guvernul japonez, pe care eu l-am găsit în primărie şi am încercat să îl pun în aplicare. Pasajul Basarab e unul din efecte, pasajul de la Casei Presei Libere este altul”, a mai arătat Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu încearcă și la primăria Capitalei

După eșecul de la prezidențialele din 2019, Călin Popescu Tăriceanu s-a înscris și în cursa pentru fotoliul de primar general, fiind susținut de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Sursă Foto: .b1.ro

În viziunea președintelui ALDE, problemele bucureștenilor sunt următoarele:

Principala problemă pe care o văd la București este de departe, în acest moment, rezolvarea problemelor de trafic. Dar fără un plan urbanistic general aceste probleme de trafic nu vor putea fi rezolvate. Cine crede că făcând un pasaj se rezolvă problema, un singur pasaj, se înșală. Știți care este definiția pasajului? Drumul cel mai scurt între 2 semafoare. Deci trebuie gândită circulația și traficul Bucureștiului, în primul rând, așa cum spuneam, cu specialiști.

În al doilea rând, planul de urbanism trebuie să fie dezbătut cu cetățenii. El trebuie să fie înțeles, explicat și înțeles de cetățeni, și susținut de ei.” – a spus Tăriceanu la lansarea candidaturii.

”Foarte mulți cred că Bucureștiul poate să devină un pol de atracție turistică. rebuie să vă spun că da, poate să devină un pol de atracție turistică, dar trebuie să fim realiști, că nu ne putem compara cu Viena, care este o capitală imperială. Bucureștiul are atuurile lui, pe care, sigur, trebuie să le valorificăm. Dar atuurile lui, probabil se găsesc în altă parte și ele trebuiesc potențate.” – a mai declarat liderul ALDE, potrivit romanialibera.ro. 

Ioan Sîrbu vrea „să facă treabă”

Ioan Sîrbu este candidatul susținut de Alianța PRO București 2020 (alcătuită din liderii politici Victor Ponta și Robert Negoiță), medic militar în rezervă.

Sîrbu este de părere că un medic la conducerea administrației Capitalei este binevenit, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, fiind capabil să gestioneze mai bine implementarea măsurilor de siguranță și a restricțiilor pentru ca bucureștenii să traverseze această perioadă fără pierderi și fără evenimente neplăcute.

Sursă Foto: adevărul.ro

În ceea ce mă priveşte: ştiu, pot şi vreau să fac treabă în cadrul acestei alianţe de succes. Şi, mai cu seamă, ca manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central şi şef al Direcţiei Medicale, sunt funcţii pe care le-am deţinut în cariera mea medico-militară, fiind la bază medic militar, am reuşit să fac din aceste două instituţii poate cele mai prestigioase unităţi medicale din România. Acest exerciţiu al meu, administrativ şi managerial, îmi dă posibilitatea să pot să vin cu soluţii pe care să le implementez şi să putem împreună să traversăm această pandemie”, a spus Sîrbu, pentru Agerpres. 

Ilan Laufer, „o alternativă reală, tânără, civilizată”

Ilan Laufer este candidatul susținut de alianța formată din Forța Identității Naționale și Platforma Social Liberală, fiind și fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul PSD, condus de Mihai Tudose.

Până în acest moment, Laufer nu a prezentat vreun program electoral, dar a ținut să anunțe pe pagina sa de Facebook care sunt intențiile și obiectivele sale, dacă va ajunge primar general al Capitalei.

Sursă Foto: facebook.com

Ilan Laufer nu și-a prezentat, deocamdată, programul electoral, dar a făcut câteva promisiuni electorale pe pagina sa de Facebook.

Vă ofer o alternativă reală, tânără, civilizată și cu viziune antreprenorială care vrea și este pregătită să schimbe transparent, împreună cu voi, realitatea și clasa politică actuală.”

”În perioada în care am fost Ministru pentru Mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat am creat și implementat cel mai important și de succes proiect din istoria antreprenoriatului românesc: ”Start-Up Nation”, proiect prin care am contribuit la crearea unei noi generații de antreprenori în România și prin intermediul căruia s-au creat peste 60.000 de noi locuri de muncă în economia românească. Proiect pe care îl voi replica la nivelul Bucureștiului, în mandatul meu de Primar General al Capitalei.”

”În mandatul meu de Primar General al Capitalei 50% din bugetul public, destinat achizițiilor publice, va fi redirecționat strict către IMM-urile românești.”

”Eu garantez că 50% din bugetul public destinat achizițiilor publice va fi redirecționat strict către IMM-urile românești, asigurând o transparență de 100%, lucrând în interesul și pentru dezvoltarea capitalului autohton.” , potrivitstirileprotv.ro. 

Florin Călinescu, pentru „Metropola Verde București-Ilfov”

Florin Călinescu a lăsat actoria pentru politică și a intrat în cursa pentru postul de primar general alături de Partidul Verde, pe care îl și conduce.

Sursă Foto: partidulverde.ro

”Avem un proiect unic, pe care niciun alt partid nu și-l va asuma: București-Ilfov o singură comunitate, o administrație suplă, modernă, un nivel de viață urbană ridicat așa cum merita cea mai puternică comunitate din Estul Europei.” – a anunțat prim-vicepreședintele Partidului Verde, Cristian Soare, potrivit ziare.com

”Partidul Verde susține desființarea sectoarelor, motiv pentru care nu va nominaliza candidați pentru funcția de primari de sectoare, dar va participa în alegeri cu liste pentru consiliul local. De asemenea, Partidul Verde propune o lista de consilieri generali pentru Consiliul General al Municipiului București.”, potrivit site-ului partidului condus de Florin Călinescu.

De asemenea, programul electoral poate fi consultat aici.

Cum arată lupta pe sectoare

Primăria Sector 1:

  • Daniel Tudorache (PSD);
  • Clotilde Aramand (PNL-USR-PLUS);
  • Ioana Constantin (PMP).

Primăria Sector 2:

  • Neculai Onțanu (PSD);
  • Radu Mihaiu (PNL-USR-PLUS);
  • Dan Cristian Popescu (Independent)

Primăria Sector 3:

  • Aurelian Bădulescu (PSD);
  • Robert Negoiță (București 2020);
  • Candidat desemnat de PNL;
  • Mihai Neamțu (PMP)

Primăria Sector 4:

  • Daniel Băluță (PSD);
  • Simona Spătaru (PNL-USR-PLUS);
  • Ștefănel Marin (PMP).

Primăria Sector 5:

  • Daniel Florea (PSD);
  • Cristian Băcanu (PNL);
  • Lucian Iliescu (PMP);
  • Cristian Popescu Piedone (PPU-SL).

Primăria Sector 6:

  • Gabriel Mutu (PSD);
  • Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS);
  • Ștefan Florescu (PMP).

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol