28 aprilie 2024, 16:20

Alegerile parlamentare din Polonia au schimbat percepția politicienilor despre tineri

Alegerile din Polonia au adus formațiunile liberale în pragul formării unei coaliții guvernamentale, punând astfel capăt unei perioade de opt ani de dominație a partidului conservator și eurosceptic Lege și Justiție, PiS. Rezultatele din Polonia au, de asemenea, o influență la nivelul întregii Uniuni Europene.

Alegerile organizate în Polonia au însemnat un record istoric al participării alegătorilor din 1989 încoace, cu peste 70% dintre polonezi prezenți la urne. Până acum, tinerii polonezi au fost neglijați de politicieni; însă lucrurile s-au schimbat.

Pentru mulți, victoria forțelor de opoziție în Polonia a reprezentat o surpriză, având în vedere felul în care partidul conservator de guvernământ, Lege și Justiție (PiS) controla instituțiile statului și posturile publice de radio și televiziune.

Este un vot semnificativ și istoric pentru Uniunea Europeană, pentru că Polonia este considerată un pol al iliberalismului, este în procedură de activare a Articolului 7 pe considerente de derapaj de la statul de drept.

Și totuși, societatea a reușit să dezvolte niște anticorpi care au dus la acest rezultat. E o victorie de etapă. Această coaliție trebuie să livreze, să pună pe masă o formulă de guvernare. Polonia este un actor foarte important pentru tot ce înseamnă Ucraina, Politica Agricolă Comună. Ei nu-și pot permite să rateze oportunitățile care vin cu această schimbare.

Această creștere a angajamentului politic în rândul tinerilor reprezintă o evoluție pozitivă, care indică o conștientizare tot mai pronunțată a influenței pe care o are politica asupra vieții lor.

Laboratorul politic Poznań al Academiei Poloneze de Științe a publicat o lucrare în „Jurnalul de psihologie socială și politică”, în care explică următorul fenomen.

”Cu cât oamenii observă mai mult impactul politicii asupra vieții lor curente, cu atât își doresc mai mult să se implice. Această percepere a influenței le crește interesul pentru politică și dorința de a se implica în viața civică.

Multă vreme, tinerii au fost complet ignorați din perspectivă politică. Acum, politicienii își îndreaptă tot mai mult mesajele către tineri”, explică Marta Marchlewska, profesor asociat la Institutul de Psihologie al Academiei Poloneze de Științe, citat de publicația poloneza Gazeta Wyborcza.

Această schimbare reprezintă în fapt o schimbare mai amplă a societății, în care vocile și preocupările tinerilor câștigă teren. Cu toate acestea, încă lipsește o analiză aprofundată a temelor care îi interesează cu adevărat pe tineri, cum ar fi educația și clima.

De asemenea, tinerii sunt insuficient incluși în structurile concepute pentru a aborda problemele cu care aceștia se confruntă. Ideea de bază rămâne: bătrânii știu cel mai bine.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol